Porterstekens minipubguide till fotbolls-EM

, , 2 kommentarer
Om några veckor sparkar fotbolls-EM igång i Polen och Ukraina. Sverige har hamnat i en relativt svår grupp med England, Frankrike och hemmanationen Ukraina, men slapp åtminstone mardrömsgruppen som Danmark hamnade i med Nederländerna, Tyskland och Portugal. Nåväl, för de som kommer att vara på plats för att se matcherna följer här en liten guide till de intressantaste vattenhålen.

Alla Sveriges gruppmatcher spelas i Kiev, så låt oss börja där. Överlag kan man förvänta sig öl från den tyska bryggkulturen med inslag av lite baltisk porter. Ukrainas högst rankade öl är just en baltisk porter, nämligen Lvivske Porter som lär vara värd att hålla utkik efter. Vill man ha ale och amerikansk humle ska man nog packa ner det i resväskan innan man lämnar Sverige. Bryggpuben Arena Beer House på Bassejnaya 2A lär vara värt ett stopp om man vill testa det lokala utbudet. De har bland annat en veteöl och en bock. Bryggpuben Pivarium verkar ha ett något bredare utbud men var beredd på högljudd livemusik av det rockigare slaget, på gott och ont. En tredje bryggpub finns också, Shato, som ligger mycket centralt i Kiev på vul Khreshatyk 24. Här görs bara lageröl vad jag kan se. Överlag kan man räkna med priser på omkring 25-30 kr för en halvliter på dessa ställen.

Skulle Sverige gå vidare till kvartsfinal kommer de antingen spela i Kiev igen eller i Donetsk, där man nog inte ska hoppas på för mycket i ölväg. I det något otippade scenariot att Sverige vinner sin grupp och sedan går vidare till semifinal kommer denna spelas i Warszawa i Polen. Överlag kan man också förvänta sig ett trevligare utbud i Polen och mer importerad öl, bland annat är tjeckisk öl relativt vanlig och då med intressantare än din vanliga Staropramen.

2 kommentarer:

  1. Trevligt inlägg!
    Du har också ett bra belgiskt ölcafé i Kiev - 47 Vladimirskaya vul.
    Cheers!
    /Rick

    SvaraRadera