Gotta med åtta på Banken Bar & Brasserie

, , 2 kommentarer
För några dagar sen damp det ner en kallelse i brevlådan. Jag skulle åka till Borlänge för att genomgå ett drogtest (läs: kissa i en kopp) inför mitt kommande sommarjobb på Borlänge Energi. Något ironiskt att jag ska åka från Uppsala till Borlänge för att göra det när provet sedan skickas till Karolinska i Stockholm. Nåväl, jag var ändå ledig idag och igår så jag kunde klämma in en liten visit hos mina föräldrar i Falun också. Lite mer valuta för tågbiljetterna, och jag fick tillfälle att dregla lite över min ölsamling.

Efter att ha avklarat den verkliga anledningen till att jag var hemma i Dalarna tyckte min mamma att det vore trevligt att gå ut och äta middag i den varma sommarkvällen. Vi möttes upp på uteserveringen på Banken Bar & Brasserie, den i vårt tyckte bästa restaurangen i Falun. Jag minns såväl hur deras ölutbud i många år bestått av svensk och tjeckisk lager samt några halvtrista brittiska öl. Därför var det med glädje jag såg att de nu erbjuder några sjysta öl. Ingen stor öllista, men så är det ju en restaurang och inte en ölbar.

Mitt matval hade redan fallit på en mediumgrillad dalabiff och jag scannade av öllistan efter något passande. Oppigårds Single Hop och Sitting Bulldog Pale Ale kändes för lätta. Sitting Bulldog IPA hade nog passat fint men jag kände mig för en gångs skulle inte så sugen på humle. Så såg jag den. St Bernardus Prior 8. Självklart! Drycken kom som brukligt före maten och när jag tog första sippen log jag bara. När maten kom och jag sköljde ner köttbit med ölen log jag ännu mer. Köttet var perfekt tillagat med en vacker gyllenbrun yta. Till sådan mat pratar man ofta om brown ale och liknande öl som kan knyta an till den karamelliserade stekytan. De belgiska mörka ölen känns lite förbisedda i sammanhanget. De passar nämligen mycket bra till!

Prior 8 har också den karamelliserade smaken som gifter sig så fint med stekytan, samtidigt som den har en angenäm smak av fruktkompott som gör att den får lite samma effekt som en fruktgelé. Lite samma typ av smak som gör att vin är gott till kött, samtidigt som man alltså får det karamelliserade giftermålet. Sötman och avsaknaden av humlighet gör att det inte blir så uppfriskande, men det är ju inte det man är ute efter här. Istället för att bryta av fördjupar man sig i smakerna och lägger till nya nyanser. Det är lätt att fastna i nya världens trendiga öl, även när man ska hitta öl till mat. Gör inte det misstaget, man missar så mycket!

2 kommentarer:

 1. Trivialitetstristess!25 maj 2012 kl. 10:20

  Du skriver bra tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar :) Jag har börjat försöka tänka på hur jag skriver istället för att "bara skriva".

   Radera