Hembryggar-SM 2012

, , 3 kommentarer
Gissa var man skulle klämma för att få öl? Bara på ett hembryggarevent...
Som ni ser på bilden ovan var det nog tur att hembryggar-SM har en åldersgräns. Var ölen klassiska så var istället serveringssätten kreativa, för att uttrycka det milt. Kreativa eller klassiska gjorde detsamma, nästan alla öl jag smakade igår höll hög kvalitet och flera skulle jag gärna betala för att dricka. Detta avspeglade sig även på publiksiffrorna som slog alla förväntningar. Det kom faktiskt så pass mycket folk att de 750 festivalglasen tog slut och man fick skicka ut löpare på jakt efter fler glas. Det slogs både publikrekord och rekord i antal deltagande öl. Trots den höga uppslutningen blev det aldrig trångt inne i ishallen där tävlingarna hölls, vilket kändes befriande.

Etikettävling slog nog också rekord, med ca 60 alster, jämfört med förra årets ca 15
Tillsammans med grabbarna från Brekeriet hängde jag på låset till Gränby Ishall strax före 12 för att hinna prova så mycket som möjligt innan deadline för röstningen. Det gällde att vara snabb, för redan vid 15.15 skulle de första röstsedlarna in och kl 16 var det inlämning i sista klassen. Med över 130 att välja på i Folkets Val gav jag på förhand upp att försöka prova allt utan vandrade runt bland det som verkade mest intressant. Någon brist på intressant öl var det verkligen inte, eller vad sägs om imperial stout med hallon och lakrits, amerikansk lager med över 80 IBU, svart lambic, bordeauxfatlagrade belgare och fatlagrad dubbel-IPA serverad med hoprocket, för att bara nämna några. Min absoluta favorit var Nalle Puh Julporter från Källarknut, en imperial porter kryddad med honung och saffran. Stefan sade själv att det var lite flaskvariation på styrkan i saffranssmaken, men i det glas jag fick kunde man nog känna saffransdoften ända från utvisningsbåset. Lyckligtvis fick jag också en flaska att ta med hem, recension kommer senare.

Saffransporter och chokladtryffel skickade mig till himlen
Medarrangörerna Uppsala HemBryggareFörening hade en egen liten monter där man bryggde öl live. Lokalkändisen Maarten övervakade vörtkoket som med tiden skulle bli en oud bruin om jag inte minns fel. Jag sprang också in i Jessica Heidrich som agerade festivaldomare och lovordade den höga klassen på brygderna. Eskilstunabryggaren Lucas hade också tagit sig till Uppsala för att återvända till bryggarrötterna, och kanske bli inspirerad till framtida brygder.

Jämfört med förra årets SM tyckte jag att såväl öl som mycket annat hade tagit ett kliv framåt. Ett stort tack till alla bryggare, arrangörer och sponsorer som gjorde årets SM till en succé på alla sätt! Nedan följer ett gäng ytterliggare bilder så att alla ni som inte var där får se vad ni gick miste om.

Både Monkarillo och Headbanger tog hem priser

Snygg etikett OCH god öl, särskilt doften som fyllde näsborrarna med saltlakrits och färska hallon


7jävla Barley Wine kan ha varit en av de sötaste öl jag druckit i år, men god var den


Vörtkok i full gång


Jessica Heidrich hade som vanligt ett stort leende på läpparna

Prisutdelning med "Janko" vid rodret

Viktor från Rüdbrygger var på plats med sin råg-DIPA


Så här glada blev man hos Sverigs Bryggradio för en medalj

Ytterligare en medaljör

3 kommentarer:

 1. Låter alla tiders det där. Synd att jag missade det.

  SvaraRadera
 2. Mina bilder från helgen.
  http://bryggar.frovibrand.com/#226.0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg att Stefan länkat din sida. Många bra bilder Edde!

   Radera