Mera glass: Lönnsirap och valnötter

, , Inga kommentarer
När de första pustarna av sommarvärme svepte in över Uppsala kring Valborgshelgen kände jag att det var dags att prova något nytt glassrecept. Av en händelse hade jag lite valnötter liggandes som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med. Glass är ju lösningen på det mesta och så även i detta fall. Man kan väl misstänka att jag blivit inspirerad av min USA-resa, men valet på vad som skulle följa med valnötterna ner i glassen var mycket enkelt. Lönnsirap!

Föga anade jag att en liten flaska kanadensisk lönnsirap går loss på en femtiolapp på en vanlig svensk matbutik, men jag var så inställd på att göra den här glassen att det bara var att hosta upp pengarna och hoppas att det skulle bli lika gott som jag tänkt mig. Vad jag kan påminna mig om är det den dyraste glass jag gjort själv, men det blev också mycket gott med en smak som är både lyxig och syndig. Recept och tillvägagångssätt är relativt enkelt för att vara glass. Om man vill kan man rosta valnötterna lite lätt, men det går också utmärkt att använda naturella.

Ingredienser:
2,5 dl mjölk + 2,5 dl mjölk + 2 dl av antingen grädde eller mjölk beroende på önskad smak, fetthalt etc
2 äggulor
2,5 dl lönnsirap
ca 1 dl grovhackade valnötter

Börja med att koka ner lönnsirapen i 5-10 minuter, tills i grova drag en tredjedel av vätskan försvunnit och sirapen börjat tjockna något. Häll i all grädde och mjölk och hetta upp, utan att låta det börja koka. Vispa upp äggulorna och häll sedan sakta över den varma sirapsgräddmjölken under kraftig vispning. Häll tillbaka i kastrullen och hetta upp över svag värme och konstant omrörning. Ett tips är att använda en digital mattermometer för att hålla koll på temperaturen, som ska upp strax över 70 grader. Häll tillbaka till skålen och ställ in i kylen tills det svalnat helt. Kör sedan smeten i glassmaskin, enligt anvisningarna för din modell. När glassen börjar bli klar häller du ner de hackade valnötterna. Man kan också spara lite av lönnsirapen och göra en liten swirl. Om du inte har en glassmaskin kan du frysa smeten i en skål i frysen, som du rör om i då och då för att motverka kristallbildning.

Tycker man inte om att pyssla själv med glass men gillar tanken på glass med lönnsirap och valnötter går det att hitta kommersiella varianter i frysdiskarna. Oavsett hur man väljer att få tag på glassen är den som gjord för en bourbonlagrad öl, där såväl imperial stout som barley wine bör funka. Som jag sa, det här är syndig glass och den behöver en lika syndig öl för att tillsammans bedriva synd i din mun. Vanilj- och gräddkolatonerna från ölets lagring kommer ragga upp lönnsirapen på stört och bedriva smakmässig älskog med smaklökarna som madrass. Om du har använt rostade valnötter kommer de hitta en egen partner i en imperial stouts rostade malt. Du hör väl själv hur gott det här kommer att bli?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar