Sydafrikansk mikrobryggarrevolution

, , Inga kommentarer
I helgen var jag på ölprovning hos Joakim, som har spenderat en hel del tid i Sydafrika och haft nära kontakt med flera bryggare och bryggerier i deras växande mikrobryggarscen. I Sverige är den sydafrikanska ölscenen relativt okänd och såvitt jag vet är det bara öl från Bierwerk som importerats hit. Det i sin tur beror ju på att det är Christian Skovdal Andersen, känd från Ölfabrikken och Beer Here, som ligger bakom de ölen.

Den sydafrikanska ölscenen ligger ännu i sin första generation och har inte etablerat sig nog för att dra iväg på allt för många "ölnördsöl", men det har producerat en del spännande öl ändå. Bland annat Bonito Bombshell Buchu Blonde från Triggerfish, en blonde ale kryddad med den sydafrikanska örten Buchu. Jag har ingen uppfattning om hur Buchu luktar men i ölen känner man en tydlig men svårplacerad arom som jag närmast kan beskriva som druvor och melon med något örtiga inslag. Ölet i sig är härligt uppfriskande och sitter perfekt i strupen i sommarvärmen. En sådan här öl skulle säkert kunna säljas i ett exklusivt släpp på Systembolaget, om bara någon importör vågade ta steget att importera den.

Med tanke på att det finns en väldigt väletablerad import av sydafrikanska viner borde det inte innebära något större logistiskt arbete att importera sydafrikansk öl också. Handelsrutten är ju redan utstakad så att säga. Ölen från Triggerfish kostar omkring 15 kr för en flaska på 34 cl i Sydafrika och borde alltså inte behöva bli alltför dyra om de såldes på Systembolaget. En pall bör man ju kunna kränga iväg relativt lätt. Att Åbro nu sägs vara påväg att etablera ett bryggeri i landet kanske kan hjälpa till att få hit mer sydafrikansk öl.

Sydafrika verkar vara ett ölland på frammarsch. Deras mix av tyska och holländska influenser, vinodlande och inhemska ingredienser att experimentera med borde kunna leda till en del spännande och nyskapande öl. Det vore verkligen kul om man kunde följa deras utveckling redan från början här uppe i Sverige också.

Om du är sugen på att läsa mer om Sydafrika rekommenderar jag en titt på Joakims blogg, homebru.net.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar