En positivare syn på DN:s nya ölskribent

, , 6 kommentarer
I helgen introducerade DN sin nya ölskribent Sanna Blomquist som ska skriva om öl i DN Söndag. Sanna introducerades med en intervju och har hunnit publicera sin första artikel. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Jag har tappat räkningen på hur många delningar med negativa kommentarer som kommit på Facebook och Darren på BeerSweden är inte helt positiv han heller i sin krönika om det hela. Det är ju som bekant alltid lättare att klaga än att berömma, men jag tänkte försöka mig på det senare ändå. För jag tror det här kommer bli ett steg framåt för den svenska ölscenen.

Visserligen framstår inte DN som särskilt ölintresserade när man lyfter fram Sanna på detta vis och även använder en privat bild med henne vid en vinranka istället för att se till att ta en ny bild i en något mer ölfokuserad miljö. Man kan också se det positiva i det hela. En av Sveriges största dagstidningar har tillsatt en ölskribent. Denne ölskribent är inte någon gubbe som sitter och rekommenderar pilsner och sänker betygen på barley wines för att de smakar för starkt (ja, det har hänt på riktigt i en stor svensk tidning). Mitt intryck är snarare att det handlar om en ung, hungrig tjej som måhända inte är lika ölnördig som en annan men som ligger på en bra nivå för att nå ut till svenska folket.

I sin första egna artikel på DN lyckas hon ändå lyfta fram att Sverige faktiskt är ett ölland, att är på väg att ta tillbaka sin rättmätiga position som måltidsdryck och att lätta men smakrikare ale och ofiltrerad lager passar  i sommarvärmen samt ger stor stark en känga. En hyfsad början ändå. Ja, man kan tycka det är konstigt att hon pratar om att dricka öl i vinglas istället för att prata om bra ölglas. Å andra sidan är vinglas det bäst lämpade glas för öldrickande som de flesta svenskar har hemma i skåpet. Ja, man kan tycka att det är märkligt att rekommendera Falcon Raw istället för en bättre lager. Å andra sidan är det en av de bästa svenska lager som finns i det prissegmentet och dessutom lättare att ta till sig för de mest inbitna fulölsdrickarna.

Självklart kan det alltid vara ännu bättre och DN förtjänar kanske en liten känga, men jag ser framemot att se mer artiklar från Sanna framöver. Att hon redan har ställt sig väldigt positiv till att gå med i Skandinaviska Ölskribenters Förening ser jag som ett tecken på att hon är intresserad av det hon gör och vill utvecklas. Det skrivs mer om bra öl i svensk dagspress än för en vecka sen. Bra så!

6 kommentarer:

 1. Var skriver hon om öl i vinglas? Det enda jag hittar om vinglas är:

  "Har öl lägre status än vin?
  – Ja. Det är så mycket runt omkring det här med vin. Du kan dekantera vinet, det är fina vinglas och ofta öppnar man en flaska vid ett festligare tillfälle. Öl går snabbt. Man dricker ofta direkt ur flaskan eller burken."

  SvaraRadera
 2. I hennes egna artikel: http://www.dn.se/mat-dryck/ol/en-stor-stark-tack

  "Jag vill slå ett slag för flaskölen, i mellanölsstyrka. Som jag bäst och helst njuter ur vinglas. Då känner jag smak och arom och får njuta av sol och öl – länge. Flaskan gömmer jag i skuggan och fyller på allt eftersom glaset sinar."

  SvaraRadera
 3. Ja se där ja. Det var ju bra!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker hennes rekommendation att dricka ölen ur vinglas är alldeles utmärkt och jag delar den. Själv väljer jag vinglaset till många typer av öl dock inte alla. Retar man sig på det vill man bara hitta fel anser jag.

  SvaraRadera
 5. Verkar som om DN var ute efter uppmärksamhet och det fick dom väl---!

  SvaraRadera
 6. Mycket bra artikel Johan. Jag tror det kan bra. Framför allt är det ett steg i rätt riktning att man tagit in en ölskribent i DN.

  SvaraRadera