Ölrecension: Brewdog Abstrakt 09

, , Inga kommentarer
På fredag släpps såväl sommaröl som exklusiva nyheter på Systembolaget, och en av de mest exklusiva är det senaste tillskottet i Brewdogs Abstraktserie, 09. Med ett pris på 129 kr flaskan och en alkoholhalt på 17,1% blir den, om än marginellt, den dyraste Abstrakten och den näst starkaste. Än så länge. Åtminstone tre öl till lär det bli i serien.

Det rör sig om en imperial stout som har bryggts med ljunghonung, havre och hallon för att därefter lagras på whiskyfat i ett halvår. Det hela ska efterlikna den skotska efterrätten cranachan som består av whiskyindränkta och rostade havreflingor, grädde, honung och hallon. Jag har aldrig provat denna komposition själv, men får man tro wikipedia ska det vara ett lätt inslag av whisky, snarare än en dominerande smak.

På den punkten håller inte Abstrakt 09 med. När man häller upp den tjocka vätskan slås man direkt av en tung whiskydoft som lägger sig som en dimma i rummet. Med 17,1 % är detta något av ett monster och det syns också i glaset. Vätskan är svart och tjock. Skummet tackar för sig efter bara några sekunder och flyr fältet. När man sätter näsan till glaset är det först den tunga, karamelliga och lätt fruktiga whiskydoften som slår till, men den följs av elegantare toner av honung, choklad och vanilj. Hallonen märkte jag dock aldrig av som en egen komponent.

Smaken är också den dominerad av whiskyn till en början, men det är trots tyngden en ganska behaglig upplevelse och det blir inte för rått eller spritigt. Återigen finns där en len och fin smak av honung, chokladpraliner och vanilj i andravågen. Gissningsvis kan vi tacka havren för att en sådan tung öl lyckats bli så avrundad. Hallonen tittar också fram i smaken, som en lätt sommarbris smeker de tungan innan de är borta igen.

Återigen vill jag lyfta fram att det, trots den höga alkoholhalten och all whiskylagring, inte blir jobbigt spritigt. Visst märker man att det är starkt men det är snarare en behaglig värmande känsla. Jag hade dock önskat lite mer djup i en sådan stark öl. Undrar hur den blir med lite lagring? Whiskyn lär lugna ner sig, men är det på gott eller ont i denna öl?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar