Ölrecension: Fuller's Brewer's Reserve No 5

, , Inga kommentarer

Fuller's avslutar sin serie Brewer's Reserve med den femte installationen i serien och de avslutar med en smäll. Ölet har lagrats i 500 dagar på 30 år gamla Glenmorangiefat. Totalt kommer 2500 flaskor att släppas i beställningssortimentet på torsdag och jag har haft möjligheten att prova en flaska inför släppet. Så, här kommer en recension.

Whiskyn som legat i dessa fat säljs för omkring 10 000 kronor flaskan så det är inga dussinfat som den här ölen har fått ta igen sig på. Själva ölen kostar dock bara 99 kr för en halvlitersflaska. Grundölet är Golden Pride, en strong ale på 8,5 % som alltså har fått mogna i hela 500 dagar på whiskyfaten.

Doften har en ganska subtil ton av whisky med lätta vaniljtoner och mjuk fruktighet. Redan här förstår man att det här ölet handlar om många små, intrikata nyanser snarare än stora tuffa smaker. Det här bekräftas direkt när man tar en klunk av ölet.

Där kommer det nämligen också många nyanser utan att någon blir särskilt kraftig. Det är riktigt elegant faktiskt. Toner av whisky, torkad frukt, sherry, vanilj oh en lätt rökighet susar förbi. Allt det här backas upp av mer distinkta, maltiga toner som drar åt rostat bröd och karamell. Det finns också en något oxiderad ton som hela tiden tränger fram.

Efter att ha stått och luftat och värmts upp en stund kommer fler smaker fram och man kan sitta länge och leta nyanser. På så sätt är det ett roligt öl, det utmanar drickaren att nysta upp alla smaker. Å andra sidan tycker jag att den oxiderade toner stör en del. Kanske var grundölet inte perfekt för att klara av 500 dagar på fat och de påfrestningar som det trots allt innebär?

En kul öl ändå, och de som har gillat de tidigare installationerna i denna serie kommer säkert bli mycket nöjda även över denna.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar