Nynäshamns Ångbryggeris 20-årsjubileum

, , 2 kommentarer

Häromveckan firade ett av Sveriges bästa bryggerier, Nynäshamns Ångbryggeri, att de varit igång i 20 år. En bedrift i sig, men de slängde också ihop en fantastiskt trevlig fest som besöktes av entusiaster, fans och öldignitärer från när och fjärran. 

Det var under helgen vid månadsskiftet juni-juli som Nynäshamn levde rullan när bryggeriet firade sina 20 år, och vad passar inte bättre än att skriva om ett jubileum på mitt eget 29-årsjubileum. Det utsålda fredagspasset hade omkring 400 gäster och jag misstänker att lika många kom på både lördagspassen. Förutom de egna ölen bjöds på gästöl från de flesta av bryggerierna som Nynäshamns Ångbryggeri gjort samarbetsöl med genom åren, bland annat SKA, Ocean och De La Senne.

Nynäs-Therese och Nynäs-Marcus
Det ordnades också guidade rundturer och det fanns möjlighet att prova chokladpraliner tillsammans med årgångsportrar och ostar med olika årgångar av Bötet Barley Wine. Eller med någon av alla andra öl som serverades, om man ville det. Under kvällen gick ett litet akustiskt band runt och spelade låtar lite här och var på festen som anordnades i bryggeriet, på bakgården, i bryggeriets pub och på bryggeriets altan. Trots ett något kylslaget väder var stämningen på topp!

För egen del fanns två klara ölmässiga höjdpunkter. Ofiltrerad och självrunnen Pickla Pils och så deras rauchbier Sjörök som för första gången serverades ur självrunnet (och på vanligt fat). Delikata grejer! 

Nynäs-Thomas
20 år som svenskt småbryggeri är bra jobbat, särskilt som de första åren utspelade sig i 90-talets svensk ölöken. Jag har stor respekt för bryggerier som Nynäshamns Ångbryggeri och även exempelvis Nils Oscar som började på 90-talet och fortfarande håller igång, gör bättre öl än någonsin och kanske framförallt, att de vågar stå fast vid att göra sin grej och utveckla sig själva i linje med sin identitet istället för att haka på alla öltrender.

Härmed vill jag passa på att utbringa ett fyrfaldigt leve för Nynäshamns Ångbryggeri. Hipp hipp, hurra hurra hurra hurraaaa!

I början av kvällen

I slutet av kvällen

2 kommentarer:

  1. Har följt grabbarna sen ca 2008 och det är deras visningar som har lärt mig att dricka mer än bara en stor stark. Var både på 15-års och 20-års jubileumet och ett julbord om året går jag på. Nynäshamns ångbryggeris julbord. Instämmer i hurrandet. Hurra hurra hurra

    SvaraRadera
  2. Sven-David Svensson12 juli 2017 kl. 08:16

    Nynäshamns Bryggeri är ett av mina favoritbryggerier. Lycka till i fortsättningen

    SvaraRadera