Mer eller mindre humle? - Del 2: Saison Dupont

, , 1 kommentar

Saison Dupont är en alldeles utmärkt öl, en av mina favoriter faktiskt, och det är dessutom en kul öl för att testa hur det blir med extra humle. Dess syskon, Saison Dupont Cuvée Dry Hopping, är nämligen precis samma öl i grunden men som fått en torrhumlegiva. Varje år byts humlesorten för torrhumlingen ut, så man kan testa dessa två parallellt varje år med lite nya resultat. I år var det Styrian Eureka som gällde, och så här blev det när jag testade dem mot varandra.

Låt oss tala klarspråk från början. Saison Dupont är en av världens bästa öl. En öl som på goda grunder kommit att bli ett rättesnöre mot vilket man mäter andra saison, eller åtminstone de som aspirerar på att vara inom den något mer klassiska skolan av saison.

Förr i tiden var den faktiskt också torrhumlad, men det förfarandet slutade man med för några decennier sedan. Med start 2010 har man dock börjat släppa en separat öl som torrhumlas, Saison Dupont Cuvée Dry Hopping. Det här är precis samma öl som Saison Dupont, förutom att den torrhumlas. I likhet med hur Duvel Tripel Hop gjorde under några år så byts humlesorten för torrhumlingen av Dupont ut på årlig basis.

Grundreceptet för Saison Dupont är däremot detsamma nu som när man började brygga den för snart 100 år sen. Pilsnermalt från Dingemanns, två givor av East Kent Goldings och Styrian Goldings samt egna jäststammar förs samman genom en process där Dupont har flera olika små knorrar. Slutprodukten är en saison med utsökt balans och många läckra nyanser.

Just den där balansen som låter alla små och stora smakinslag komma fram, och det finns många av dem, är i mitt tycke nyckeln till Saison Duponts storhet. De brödiga grundtonerna, de fruktiga inslagen och de kryddiga inslagen från såväl humlen som jäsningen - allt i harmoni. 

När torrhumlingen tillkommer förskjuts den balansen mot humlen. Nu råkar ju humle ge rätt goda smaker, så det som händer är helt enkelt att nya, goda smaker kommer in samtidigt som allt annat får kliva tillbaka ett par steg.

Måste jag välja en av dessa två skulle jag utan tvekan sätta vanliga Saison Dupont som den bästa, men Cuvée Dry Hopping erbjuder en mycket trevlig variation. Omväxling förnöjer ju som sagt, och det är också vad den extra humlen erbjuder här. Omväxling.

1 kommentar:

  1. Tack för intressant och rolig läsning!

    Önskar en god sommar!

    SvaraRadera