Linköping Beer Expo 2018

, , Inga kommentarer

Den gångna helgen förärades med en av årets bästa väderdagar hittills, men ändå valde jag och många andra att spendera hela lördagseftermiddagen inne i Konsert & Kongress i Linköping. Där arrangerades nämligen Linköping Beer Expo, en av Sveriges trevligaste ölfestivaler, som var i högform i år.

Vid tolvslaget ringlade kön lång för att komma in på festivalen men det var nog inte så många som hade något emot att få vänta en liten stund ute i vårsolen. Väl inne fanns det dock mycket att gotta sig med. För egen del började jag, dalmas som jag är, hos Oppigårds som visserligen inte hade någon för min del ny öl, men väl en ny batch av Grim Lager och dessutom finfina nyheter. De berättade nämligen att den burklina man klurat på så länge bör vara färdiginstallerad och klar att använda framåt maj. Första öl ut på burk ser ut att bli just Grim, och även om det fanns några flaskor nu var planen att den bara ska paketeras på burk (och fat, förstås) när burklinan är up and running. För övrigt var nya batchen mycket bra, nu med lite mer stuns i humlen än när jag provat den tidigare.


Det är långt ifrån mitt första år på Linköping Beer Expo men man slås fortfarande av hur skönt det är med en festival med idel små montrar och bara ölutställare. Just Oppigårds var nog största bryggeriet som var på plats med egen monter. Samtidigt är det öppet för importörerna så bland annat fanns Elixir Wine, Constant Companion och Belgoklubben på plats, och så förstås lokala studentpuben VilleValla som agerade samlingsmonter för bl a Brill.


Just Elixir Wine hade med sig både mässans dyraste öl och mässans godaste öl, vilket var en och samma öl. 20 kr centilitern var väl värt för Amager Big, Bold & Beautiful, en artonprocentig skapelse som legat sex år på tequila- och cognacsfat. Smaken låg nära en pedro ximenez-sherry, fast med lite kolsyra förstås. Choklad, torkad frukt, ek och en härlig sötma. Samma monter, samma bryggeri, annan öl: Amager MurpHill. En bourbonfatlagrad imperial stout som ursprunligen gjordes för längesen tillsammans med Mike Murphy, nuförtiden på Lervig, och Shaun Hill, nuförtiden på Hill Farmstead, och nu har gjorts igen. Också den mycket smarrigt!


Constant Companion hade också med sig spännande godsaker, bland annat en trio burkar från brittiska Left Handed Giant, som jag hade provat några andra öl från på Uppsala Beer & Whisky Festival. Övertygande bryggeri som det blir kul att se mer av i Sverige.


Bland flera lokala inslag var Centralbryggeriet i Linköping i god form, med både en riktigt snygg NEIPA och en lite mildare Pale Ale med lätt torrhumling, där den senare visade på brittisk balans snarare än det amerikanska överdådet som ledde vägen i den förre. Riktigt kul IPA hittade jag också hos Klackabacken som hade med sig Elin där man fann en fruktprofil som jag inte riktigt kan minnas att jag stött på IPA förut.


Jag avslutade passet med att testa lite fatsurisar från Den Bryggande Holländaren som nog kan ha något spännande på gång där. Fortfarande i väldigt liten skala med bara elva fat totalt men ett trevligt samtal avslöjade att det fanns flera goda tankar kring dem.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar