Snabbrecensioner av mixlåda från Hopt.se/Saveur Bière

, , Inga kommentarer

Det blir en till titt på lite öl från alternativen till Systembolaget, och återigen är det Hopt.se (Saveur Bière) som ölen finns hos. Den här gången är det en blandning av nyheter i deras sortiment och lite grejer som varit med ett tag, med favoriter från Skottland, Irland och USA.

Följande öl är en mixlåda som plockats ut ur Hopt.se/Saveur Bières sortiment. Observera att Hopt.se/Saveur Bières ordnar med betalning av svensk alkoholskatt och övriga avgifter och som köpare behöver man alltså inte göra något mer vid beställning. Det totala priset korrigeras vid utcheckning i samband med att man väljer land. Priserna som anges nedan är de som visas på sidan och är exklusive dessa skatter.


[Namn]
[Land, volym, pris, alkoholhalt (stil)]
[Mitt omdöme]


Tempest Brewing Modern Helles
Storbritannien, 33 cl, €2,70, 4,1 % (Dortmunder/helles)
Frisk och lätt med brödig smak och fina örtiga toner. Klarar sig från att bli för tunn, med en fint fyllig avslutning och bra beska. Överraskande bra, särskilt med tanke på alkoholhalten.

Nögne Ö Hoppy Kveik
Norge, 33 cl, €3, 4,5 % (APA)
Välhumlat med lätt fruktiga toner och mycket citrus. Det som är mest spännande här är dock jästen, kveik, som är ett samlingsnamn för de blandkulturer som används i traditionell bryggning i västra Norge. Den kveik som Nögne har använt ger här lätt fruktiga och lite kryddiga toner, med en torr smak och lätt jordigt avslut, i en profil som liknar en del av de lite "vildare" belgiska saisonerna.

Heaney Modern Red
Irland, 33 cl, €3,70, 6 % (Irish ale)
Jordig och lite karamellig smak med en ganska udda jästprofil. Inte riktigt några smaker som är enskilt dåliga men de pusslas inte ihop till någon bra helhet.

Porterhouse Plain Porter
Irland, 33 cl, €3,30, 4,2 % (Dry stout)
Den här finns ju även på Systembolaget (till bättre pris), men den är annorlunda sen sist jag provade den. Knäckebrödig med lätta toner av smörkola, nötter, mörkrostat kaffe och bränt socker. Lättheten gör att den trots alla "mörka" smaker är något frisk.

Whiplash Embrace The Daylight
Irland, 44 cl (burk), €5,35, 6,3 % (Black IPA)
Rostad, fyllig smak med toner av mörk choklad, smörkola och lite kryddighet, toppat med citrustoner. Rund i botten men spetsig på toppen, på ett bra sätt. Mycket snygg svart-IPA!

Brussels Beer Project Minotaure Vosne-Romanée
Belgien, 25 cl, €4,75, 6,66 % (Amber ale)
Tydliga kryddiga ektoner och lätt vinösa drag tillsammans med en karamellig grundsmak. Liiiiten syrlig ton. Kanske lite väl lätt smak för att gå ihop med rödvinstonerna på bästa sätt, men på det stora hela en god öl.

Cromarty Double Rocker
Storbritannien, 33 cl, €3,60, 10 % (American strong ale)
Knäckig, lite rågkryddig smak med tydliga inslag av amerikansk humle som ger drag av citrus, blommor och tallbarr. Kraftig smak och ändå med viss balans. Mycket god amerikansk strong ale!

Westbrook 7th Anniversary Chocolate & Sea Salt Imperial Stout
USA, 65 cl, €14,50, 9,5 % (Imperial stout)
Massor av kakao! Någon sälta märker man inte direkt av, däremot en ytterst lätt liten syrlighet. Men mja, så här kraftig kakaosmak gillar jag inte riktigt, det blir helt enkelt för mycket.

Hoppin' Frog Barrel Aged D.O.R.I.S. The Destroyer
USA, 65 cl, €22,90, 10,5 % (Imperial stout)
Tydliga rostade smaker med stora inslag av bourbon och ek, samt en lätt men tydlig syrlighet. Det rostade ligger kvar väldigt länge, långt efter att de andra smakerna har dött ut. Till slut blir det närmast kärvt. Lite chips till hjälper att dämpa det kärva om man vill få den lite mer lättdrucken.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar