Inför Brewskival 2019

, , 3 kommentarer
Till helgen är det fjärde upplagan av Brewskival. För första gången missar jag festivalen, men jag tänkte ändå tipsa om några öl och bryggerier som jag skulle leta upp om jag hade kunnat gå.

När man bläddrar i listan över öl som ska finnas på Brewskival 2019 så är det inte helt oväntat väldigt många IPA i olika varianter och väldigt många fruktdominerade suröl. Jag tror att de flesta som läser detta och är intresserade av att prova de ölstilarna ändå har hyfsad koll på vilka bryggerier de vill vända sig till. Jag tänkte istället låta mina tips kretsa kring några bryggerier och öl i andra stilar.

Till att börja med vill jag tipsa om Gänstaller som är en av nykomlingarna på årets festival. Jag vet att Marcus jobbat på att få dit Andreas tidigare och det är kul att de fått till det i år. Gänstaller är väl lite av nya generationen bryggeri från Franken, med fokus på lageröl med respekt för traditioner men utan att vara låst av dem. Ärligt talat kan det också vara lite varierande kvalitet på grejerna, men när det är bra kan det vara magiskt bra. Passa förresten på att ladda upp genom att läsa mitt reportage från ett besök på bryggeriet.

En av de öl på festivalen som jag själv helst skulle vilja prova är Green Bench Peach Alice Mixed Culture Sour. Alice är ett av bryggeriets långa projekt och som jag vet att Khristopher är stolt över. Det skulle förvåna mig om det här är något annat än en fantastisk öl. Jag tror också att Postcard Pils från samma bryggeri kan vara intressant att prova.

Oxbow pysslar med en hel del farmhouseöl som verkar väldigt intressanta och deras öl skulle jag också vilja gå lös på. Sprang på grundaren under ett besök på Cantillon för några år sen och har följt dem lite perifert sen dess och jag tror att deras filosofi borgar för spännande öl.

Bland de svenska utställarna är Nils Oscar, Nynäshamn och Oppigårds en självklar trio att komma ihåg men jag lyfter också Remmarlöv, Sthlm Brewing och, som ett wildcard, Wapnö. Både Remmarlöv och Sthlm Brewing börjar kännas som väl intrimmade bryggerier som kör sin grej och gör det bra. Wapnö kan vara kul att passa på att testa, de har emellanåt imponerat på skribentprovningar av nyheter i lokala sortimentet.

Med 108 bryggerier på plats kan man också utforska en hel massa nytt. Släpp hype och förhandssnack och prova lite öl från bryggerierna du aldrig ens hört talas om, eller varför inte återbesöka någon gammal favorit.

Och vill ni nu ändå ha ett konkret IPA-tips så drar jag till med bryggeriet Alvarado Street.

Eftersom jag missar festivalen i år kan jag inte säga "ses där", men jag hoppas att ni som går får en fantastiskt trevlig ölhelg.

3 kommentarer:

  1. Vet du om det är pga svensk lagstiftning, arrangörernas val (eller annan anledning) som man kör med polettsystemet i stället för MBCC-upplägget där all dryck ingår i biljettpriset?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har att göra med svensk lagstiftning, vad jag vet finns inga luckor i alkohollagen för att betala ett engångspris och sen ha fri mängd dryck.

      Radera