En dag i Köpenhamn

, , Inga kommentarer

Fredagen innan GSBF passade vi på att ta en dag i Köpenhamn, som jag inte besökt på flera år. Det var också första gången min fru och jag åkte dit tillsammans och det blev inte fullt ölfokus men det hanns med både god öl och god mat för det.

Efter att ha låst in väskorna på Hovedbanegårdens bagagecentral klev vi ut i ett härligt höstvarmt Köpenhamn och promenerade över Halmtorvet bort till Kødbyen där Hija de Sanchez har öppnat ett litet hål-i-väggen-ställe. Hija de Sanchez är annars känt som en foodtruck som håller till i Torvehallarna där de serverar fantastiska tacos, men foodtrucken har stängt för vintern. Precis som på deras foodtruck finns det tre olika tacos och man kan få en av varje för hundra kroner. Sagt och gjort!


Fantastiskt mumsiga tacos om än något små för att man skulle bli mätt på tre stycken. Deras taco del pastor var både min och fruns klara favorit. Vi fick också en med panerad fisk och rödkål som var av mer elegant karaktär och så en variant med jalapeños, majs, potatis och fint riven ost på en krispig tortilla som också var otroligt god.

Min fru ville gärna äta smørrebrød när vi nu var i Köpenhamn och då kom jag givetvis att tänka på Mikkellers smørrebrødrestaurang Øl & Brød. När vi undersökte menyn lite insåg vi att de bara serverade smørrebrød vid lunchserveringen, vilket förstås är rimligt eftersom det för danskarna är just lunchmat och inget annat. Vi blev ju inte helt mätta på tacos så vi knallade den korta biten till Viktoriagade och knep det sista lediga bordet på Øl & Brød.

De rekommenderar 2-3 smørrebrød per person, men man ska nog vara rätt hungrig för att det ska kännas rimligt med tre stycken för det är rätt matiga. Vi hade ju redan ätit och nöjde oss med två som vi delade på, en med rökt lax och en med råbiff. Färöisk rökt lax, inlagd palsternacka, färskost och dill respektive råbiff, libbsticksmajo, äggula och lökring, båda på stekt rågbröd.


Riktigt bra mackor båda två, där min fru föredrog laxen och jag föredrog råbiffen, som jag tyckte var helt fantastisk. I dryckesväg erbjuds ett knippe fatöl från Mikkeller, några olika viner och förstås snaps. Vi tog ett glas American IPA och ett glas av Mikkellers Riesling. Så här i efterhand är det lite oklart exakt vilken öl det var, men klassisk amerikansk IPA med bra beska var det i alla fall och mycket god till råbiffmackan. Rieslingen var åt det halvtorra hållet med god men något kort smak.

Vi klev sen nästgårds till Mikkeller Bar Viktoriagade, den första baren i Mikkellers imperium. Den firar 10 år till våren. När jag klev in på ett nyöppnat Mikkeller Bar i maj 2010, under min allra första ölfokuserade resa och med en nystartad blogg, kunde jag inte ana vad som låg i framtiden för Mikkeller. Nåväl, baren på Viktoriagade är fortfarande värt ett besök när man är i trakterna och vi smet in på ett varsitt litet glas öl, The Veil Crucial Taunt DIPA och klassikern Mikkeller Beer Geek Brunch. Utmärkta öl båda två!


Styrkta av dubbel lunch och lite öl gav vi oss ut på en eftermiddag med shopping och sightseeing. När vi till slut var nöjda med de äventyren hittade vi till Himmeriget där varenda sittplats var upptagen vid ankomst, men under den tid det tog att beställa och få fram en flaska Cantillon Nath dök det upp ett ledigt bord. Vi försjönk i samtal och rabarberlambic och när de sista dropparna hälldes upp en knapp timme senare var baren bara halvfull. AW-folket hade väl gått vidare för att få sig en bit mat kanske, och så gjorde vi också.

Warpigs hade väckt nyfikenhet hos min fru och en kort bussresa och promenad senare var vi tillbaka i Kødbyen. Black metal på hög volym tilltalade mig mer än frun men lite pulled pork, bringa och pickles fick henne snart på gott humör igen och med deras bourbon pecan pie som avslutning blev vi nästan lite väl mätta. Jag var sugen på att smita över till Fermentoren en kort stund men det lockade ännu mer att åka över till Malmö och checka in på hotellet.

Bra dag, Köpenhamn fortsätter att leverera när det kommer till öl och mat, och då sniffade vi ändå bara på ett axplock under denna dag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar