Armand & Gaston - lagra själv eller köpa Vintage

, , Inga kommentarer


Häromveckan veckan släpptes Drie Fonteinen Armand & Gaston Oude Geuze Vintage 2017 på Systembolaget. Armand & Gaston är en geuze gjord på bara Drie Fonteinens egenbryggda lambic och när de släpper en Vintage-variant av en geuze är det en geuze som de gjort som vanligt men där de anser att just den blenden har extra kvaliteter och lämpar sig särskilt väl för lagring. De lagrar dessa flaskor vidare innan de släpps för försäljning. För skojs skull satte jag det på prov genom att testa den sida vid sida med en vanlig Armand & Gaston från samma säsong som jag lagrat själv sedan inköp.

Det föll sig så väl att den flaska av vanlig Armand & Gaston som jag lagrat själv och använder som jämförelse buteljerades bara två veckor efter denna Vintage. Det är skillnad på den angivna alkoholhalten, med 5,5 % i den vanliga och 6,8 % i Vintage, men jag undrar om den kan komma sig av att Drie Fonteinen verkar ha ändrat hur de skriver ut alkoholhalt på, då den på senare år har angetts som generellt högre och med större variation. Andra kända skillnader är att den äldsta lambicen i den vanliga innehöll lite honung. 

Det här är två väldigt goda geuze, men det är ingen stor skillnad på dem. De upplevs inte som helt identiska, men skillnaderna står helt klart skrivna i det finstilta. Så små skillnader att det knappt går att sätta ord på dem.

Jag tror att den vanliga Armand & Gaston kostade 99 kronor när den släpptes och för Vintage fick man nu betala 169 kronor. Har man lagringsmöjligheter och lite framförhållning kan man alltså komma rätt mycket billigare undan med samma resultat. För jag tvivlar på att det skulle uppstå några stora skillnader på dessa längre fram i tiden när de smakar så lika nu. Samtidigt är det ju trevligt att de som inte har lagringsmöjligheter får möjlighet att köpa öl som legat till sig lite grann, även om det inte rör sig om så lång tid för en geuze.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar