Ölrecension: Oppigårds Saison Naturelle

, , Inga kommentarer


I början av veckan släppte Oppigårds sin första saison som dessutom kommer på deras första storflaska. Som väntat från Oppigårds är det en saison i traditionell stil, där man valt att inte jobba med brettanomyces eller använda frukt eller kryddor för att sätta smak. En saison för de som gillar saison, så att säga. Och de har gjort det fint, men den saknar det där lilla extra för att nå riktigt högt.

Saison Naturelle är klassisk rakt igenom, vilket ju också indikeras av namnet. Alkoholstyrkan på 6 %, smakbilden, ingredienserna - ja, allt faller inom de klassiska ramarna. Om något är det den totala bristen på bottensats som avviker, ölet är helt klart ner till sista droppen. I typisk Oppigårds-anda är det också ett bra pris på 53,90 kr för en storflaska, vilket ger ett literpris som skulle ge en liten flaska för 23,72 kr.

Smaken är alltså full av typiska saisontoner och det finns inget som inte hör hemma, men det är också ganska snällt och lättdrucket. Beskan är låg till medelstor, ölet är torrt men inte snustorrt och pepprigheten hålls i schack. Med brödiga och fruktiga toner samt en frisk pepprighet känner man direkt att det är en saison men relativt stilen blir det nästan lite slätstruket. Något så enkelt som lite mer humlearom och lite vassare beska, ännu mer toner från jäsningen eller kanske bara att den hade fått kolsyrejäsning på flaska hade nog kunnat lyfta den från bra till mycket bra.
Den funkar säkert bra som en introduktion för de som vill börja ta sig an stilen, men det är lite för snällt för att vara riktigt bra. Jag tror att den kan vara rätt enkel att passa ihop med mat dock, kanske en tomatsoppa eller varför inte en sjyst pizza.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar