Veckans tips - Taras Boulba

, , 2 kommentarer


Med start idag tänkte jag försöka tipsa om lite noga utvalda öl från Systembolagssläppen. Först ut är en av höjdarna från den här veckans släpp i det tillfälliga sortimentet, nämligen Taras Boulba från De La Senne. Det är något av en modern kultöl som förtjänar all kärlek den får. 

Det Brysselbaserade bryggeriet De La Senne har vi länge haft hyggligt goda möjligheter att avnjuta här i Sverige tack vare importören BelgoDeli. Taras Boulba är ett av mina favoriter från dem, ett öl som de själva beskriver som en ädelhumlad sessionöl.
Taras Boulba passar inte riktigt in i något utav de traditionella stilfacken, utan kan möjligen beskrivas som en lättare belgisk blond som möter modern humleanvändning men med traditionell ädelhumle. Den klockar in på lätta 4,5 % och är mycket frisk, men också med en bestämd, nästan påstridig beska. Torrhumlingen med ädelhumle har packat den full med örtiga och höiga toner som spelar med de lätta fruktiga och kryddiga tonerna från den belgiska jästen. 

Man skulle nog med förbundna ögon kunna lista ut att den är ganska disig till utseendet, för den har det speciella bettet i beskan som gärna kommer med en del ofiltrerade öl, och som är ganska charmigt när det som här passar in i profilen.

Dess profil må vara lite ovanlig men den passar som handen i handsken i törstsläckarkategorin. Om man tänker efter är det egentligen inte helt olikt några av de rivigaste tyska pilsnerna, typ Knoblach. Bortsett från jästsmakerna förstås, men de är ju inte heller så framträdande. Eller så kanske man kan se den som en tolkning av De Rankes XX Bitter fast i sessionstyrka. Lite som De Ranke Simplex alltså (som också släpps på Systembolaget snart), men Taras Boulba kom först.

Det är egentligen inte en öl som jag associerar med den nuvarande årstiden, men det är meningen att Taras Boulba ska finnas på hyllorna i tre månader framöver. Man kan alltså ha den som husöl från nu och fram till att vintern börjar bli till vår. Innan den sen försvinner från hyllorna får man väl köpa på sig ett litet lager och se hur långt det räcker. För 25 pix flarran behöver man ju inte pantsätta ölkällaren heller.2 kommentarer:

  1. Kul att du lyfter De la Senne. Ett av mina favoritbryggerier. Sympatisk öl till sympatiska priser.

    SvaraRadera
  2. Drack en igår tack vara att jag läste om den här. Den var riktigt bra.

    SvaraRadera