Tre aktuella britter

, , Inga kommentarer


Just nu finns en trio härliga brittiska ale i det tillfälliga sortimentet som jag gärna tipsar om. En yorkshire bitter, en best bitter och en wee heavy. Tre utmärkta öl som inte bara passar anglofilerna, men kanske är det svårt att undgå att bli en smula anglofil när man druckit denna trio.

Ilkley Joshua Jane är enligt etiketten en yorkshire bitter, men en snabb googling ger inte något bra svar på vad som definierar en yorkshire bitter. Det kanske inte är en stil utan bara en bitter som är gjord i Yorkshire? För det är den, Ilkley ligger utanför Leeds i West Yorkshire. När jag tar en sipp far tankarna faktiskt genast till Timothy Taylors Landlord, en annan bitter som bryggs i Yorkshire. Så det kanske är något ändå? Hursom, Joshua Jane klockar in på milda 3,7 % och levererar mycket smak för en så beskedlig alkoholhalt. Nyanserad maltig smak med mjuk karamellton och en ganska rejäl beska som piggar upp ölet ordentligt.

Saltaire ligger visserligen också i Yorkshire men deras Best Classic British Bitter är inte särskilt lik Joshua Jane utan har en mycket fylligare och rundare maltighet och en balans där beskan tar lite mindre plats. Lite mindre frisk, lite mer mjuk och omfamnande med en bred flora maltiga nyanser så som fruktkaka, nötter och choklad. Nu ska man förstås inte tro att den inte har någon beska, för den finns där liksom lite lätt fruktiga humletoner. Mycket bra matöl!

Slutligen rör vi oss vidare norrut på ön och hittar den lite kraftigare Broughtons Old Jock, en klassisk wee heavy. Betydligt kraftigare än bittrarna och med stort djup i maltigheten. Här kan man sitta och leta nyanser i lång tid men bäst gör den sig kanske som matöl till lite kraftigare rätter. 

Det här är tre öl som visar på några av de finare delarna av brittisk öltradition. Mycket humana priser på alla tre dessutom. Jag tänker då fylla på med fler flaskor medan de finns kvar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar