Snabbrecensioner av öl från Bierothek.de - del 1

, , 5 kommentarer

Törsten efter traditionell tysk öl är stor och sedan den onlineshop jag brukade beställa från verkar ha slutat skicka till Sverige har jag letat efter en ny handlare att köpa från. Bierothek.de som nyligen har börjat skicka till Sverige blev svaret. Jag tog hem en hel låda med öl, huvudsakligen traditionella bayrare, som jag kommer berätta mer om i tre delar.

Först lite info. Tyska Bierothek.de är registrerade som distanshandlare för svenska kunder och vid handel därifrån hanterar de alla tillämpliga svenska skatter (dvs svensk moms och alkoholskatt). Allt sker helt lagligt och det finns till exempel ingen anledning för paket därifrån att fastna i tullen. 

Frakten till Sverige (med hemleverans) kostar €19,90 per låda, en låda tar upp till 24 flaskor (oavsett flaskstorlek vad det verkar). Det står något på sidan om fri frakt från €69 men det verkar inte gälla till Sverige. För mig gick frakten mycket snabbt, beställde tidigt på en torsdag och hade paketet levererat hemma tidig eftermiddag efterföljande måndag. Paketet var väldigt säkert packat och risken för kross lär vara minimal. Utifrån min enda beställning är erfarenheten av butiken mycket god.

Priserna som visas på sidan är inklusive moms på ölpriset men exklusive svensk alkoholskatt samt moms på alkoholskatten. Har man klickat på den svenska flaggan kan man dock se alkoholskatten (excise duty) på vardera öls sida. Även en tysk flaskpant tillkommer. Allt presenteras också tydligt om man går till kundkorgen. Exempel: Om man beställer 24 halvlitersflaskor med ett snittpris på €2 och en alkoholhalt kring 5 % i genomsnitt, så hamnar totalpriset omkring €85 när frakt, pant och svenska skatter lagts på.

Nog om sånt, låt oss snacka öl istället. Nedan följer snabbrecensioner av de första åtta ölen jag har hunnit prova, jag återkommer om övriga uppdelat på två kommande artiklar.


Flensburger Pilsener
En klassiker med gott anseende och av en god anledning. Frisk, örtig och ren smak med fin beska, precis vad man förväntar sig av en tysk pils. En öl till att-prova-listan om man är intresserad lageröl. Observera att den också finns i Systembolagets beställningssortiment, men där har kollikrav om 24 flaskor.

Bayreuther Hell
Frisk, lätt kryddig och brödigt maltig med försiktig beska. Stiltypisk och vettig men inte topp i klassen.

Schreckenskammer Kölsch
Något söt smak som påminner rätt mycket om internationell lager. Även om en del av de kölschtypiska tonerna finns där är det ingen höjdare.

Brlo Happy Pils
Lätt och frisk med lätt humledrag som drar åt det lite fruktiga men också med toner av det beska vita i citrusfrukter. Inte heller någon höjdare.Kuchlbauer Turmweisse
Disigt honungsgul färg, lite mörkare än de weissbier man brukar hitta här. Tydlig ton av nejlika medan skumbananerna är ganska milda. Mysig fruktighet och härlig fyllighet. Inledningsvis något söt men blir friskare efter några klunkar. Trevlig weissbier!

Reckendorfer Kellerbier
Ljusbrun med friskt brödig smak åt det lantliga hållet samt med örtiga toner och en fin smakbredd. Här finns också det något svårbeskrivliga, sköna djup som jag associerar med dekoktionsmäskning (jag vet dock inte om de faktiskt använder den metoden). En trevlig beska på det och man har en riktigt fin kellerbier med stor drickbarhet.

Orca/St Erhard Holy Smoke
Om jag förstår det här rätt ska det vara en sorts hybrid mellan rotbier, en lokal specialitet i Nürnberg där Orca ligger, och rauchbier som ju är en lokal specialitet i Bamberg där Bierothek, som äger varumärket St Erhard, är baserat. Dock verkar den vara överjäst vilket inte går ihop med någon av ovanstående bryggtraditioner. En sipp på ölet spär på förvirringen då rökigheten är väääldigt försiktig. Rotbierinslagen är tydligare med en torr, nästan sträv maltighet som drar åt toffee och rostat bröd. Sen kommer också en lätt estrighet och det hela blir mest märkligt.

Schneider Aventinus Eisbock
Något av en klassiker som säkert är bekant för en del läsare då den figurerat i Systembolagets tillfälliga sortiment några gånger. Det rör sig alltså om en "frysdestillerad" variant av Schneiders weizenbock Aventinus. Den har en fruktig smak med härlig tyngd och fina kolatoner, men här finns också skumbananerna som är så typiska för de tyska veteölen. Allting i en fin balans och med en ordentlig kropp. Mycket njutbart öl! Detta är ytterligare ett öl som går att beställa i kolli om 24 på Systembolaget.

5 kommentarer:

 1. Hej
  Hur är det med bäst-före-datum på flaskorna? Det här ju mestadels öl av typen färskast = bäst. Fördelen med plock från systembolagets hylla är ju att man ser bäst-före, och kan avgöra lite själv hur "känslig" man är...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar handla hos dom i butik hyfsat ofta (Visserligen inte så ofta tysk lageröl) och utan att ha kollat specifikt datum så tycker jag att det brukar vara pigga öl.

   Radera
  2. I min låda var det en flaska som var ganska nära bäst före, annars har det varit minst några månader kvar. De kör också med nedsatta priser på sådant som ligger väldigt nära bäst före.

   Radera
  3. Man kan se bästföre datum i kundkorgen när man lagt till ölen.

   Radera
 2. Är man på besök i Göteborg, finns Schneider Aventinus Eisbock att inhandla från hylla på Ölstudion i Nordstan.

  SvaraRadera