Veckans tips - Allagash White

, , Inga kommentarer

Witbier eller veteöl i belgisk stil är inte en ölstil som får särskilt mycket uppmärksamhet, särskilt inte i traditionellt utförande. Men det är stilen som Allagash använde till sitt flaggskepp och genom många års finslipande har de skapat ett mer eller mindre fulländat exempel på witbier. Gott och läskande med frisk somrig smak. Allagash White är veckans tips.

Sen Great Brands började ta in Allagash till Sverige häromåret har det blivit ganska många lanseringar på Systembolaget för detta klassiska amerikanska bryggeri. De grundades 1995 i Maine i nordöstra USA och första ölet var just Allagash White men den belgiska nischen har de hållit kvar vid.

Witbier som stil å sin sida har en historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet men var smått utdöd i mitten av 1900-talet innan Pierre Celis återuppväckte den 1966. Celis variant har därmed blivit stilbildande och witbier görs typiskt med ungefär lika delar kornmalt och omältat vete samt kryddas med korianderfrö och pomeransskal.

Allagash har tagit till en ganska lång lista av maltsorter i Allagash White, som utöver deras egen basmaltsblandning och omältat vete innehåller mältat vete, pale malt, havre och carapils. Den humlas med nugget, crystal och saaz för att sedan jäsas med Allagash husjäst. Allt detta låter ganska komplicerat men resultatet är en väldigt lättdrucken och frisk öl.

De typiska smakerna av koriander och pomerans, som ger både en frisk, kryddig citruston och en mer murrig citruston är tydliga men i perfekt balans med ölet. Det finns också en lätt vinös ton, som i ett friskt vitt vin, som drar åt stenfrukt och melon, men den ligger mer som en försiktig överton. Medan det är lättdrucket och friskt finns också en fin bredd i smakerna som skapar en sorts illusion av fyllighet trots att ölet är ganska slankt.

Jag är inte riktigt säker på hur man skulle göra en traditionell witbier bättre än så här faktiskt. Passa på att testa medan den finns. Nu i sommarvärmen passar den dessutom som allra bäst. Allagash White finns i massor av butiker fortfarande och gott om burkar i webblagret dessutom. För en burk om 35,5 cl får man pröjsa 24,90 kr plus pant.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar