Systembolaget inför ny ölkategorisering

, , 4 kommentarer
Systembolaget har just meddelat att de med start nästa sommar kommer att införa en ny kategorisering av öl. Dagens flata indelning med åtta olika kategorier kommer ersättas av en indelning i flera nivåer som ska göra det lättare att hitta det man söker i både butik och på webben. Här är en närmare förklaring av hur det kommer se ut. Har du åsikter? Kommentera här eller på Facebook så vidarebefordrar jag till de som jobbar med detta på Systembolaget.

Idag delas ölen på Systembolaget in i kategorierna ljus lager, mörk lager, ale, veteöl, porter/stout, spontanjäst, övrig öl och öl av flera typer, där det sistnämnda används till mixpack. Med planerad start i juni 2016 kommer man istället kategorisera ölen i ett system med tre nivåer baserat på vedertagna stilar. Preliminärt kommer kategorisering se ut som följer

I den översta nivån (nivå 1) delas ölen in i lager, ale, porter/stout, veteöl, syrlig öl och övrig öl. Lager, ale och syrlig öl får en subuppdelning (nivå 2), där lager delas in i ljus, mellanmörk och mörk, ale delas in i belgisk stil, anglo-amerikansk stil och tysk stil och syrlig öl delas in i spontanjäst, mjölksyrejäst och öl med blandad jäst. Inom kategorierna kommer det sedan delas in i stilar (nivå 3), enligt följande. Porter/stout, veteöl och övrig öl kommer sakna indelning på nivå 2, men är uppdelat på nivå 3.


Lager
Ljus lager
 -Pilsner, tjeckisk stil
 -Pilsner, tysk stil
 -Dortmunder/helles
 -Ljus bocköl
 -Starkare lager
 -Internationell stil
 -Modern stil
 -Imperial pils/IPL
 -Zwickel/keller/landbier

Mellanmörk lager
 -California common
 -Wienerstil
 -Polotmavý

Mörk lager
 -Scwarzbier
 -Mörk lager
 -Dubbelbock
 -Isbock

Ale
Belgisk stil
 -Dubbel
 -Trippel
 -Abt/Kvadrupel
 -Belgisk ljus ale
 -Belgisk mörk ale
 -Bière de garde
 -Saison

Anglo-amerikansk stil
 -Amber ale
 -APA
 -Barley Wine
 -Brown ale
 -Golden/blond ale
 -Imperial/dubbel IPA
 -IPA
 -Irländsk ale
 -Mild
 -Old ale
 -ESB
 -Skotsk ale
 -Session-IPA
 -Svart-IPA
 -Starkare ale
 -Engelsk pale ale/bitter

Tysk stil
 -Altbier
 -Kölsch

Porter/Stout
 -Imperial porter/stout
 -Söt porter/stout
 -Torr porter/stout

Veteöl
 -Witbier
 -Hefeweizen
 -Kristallweizen
 -Mörk veteöl
 -Vetebock

Syrlig öl
Spontanjäst
 -Lambic - Geuze
 -Lambic - Faro
 -Lambic
 -Lambic - Frukt

Mjölksyrejäst
 -Gose/Lichtsteiner
 -Berliner weisse
 -Flamländsk röd/brun öl

Öl med blandad jäst
 -Brettanomyces
 -Andra jäststammar

Övrig öl
 -Rököl
 -Fatlagrad öl
 -Annorlunda tillverkningssätt eller ingredienser
 -Öl av flera typer

I butiken kommer öl att sorteras efter nivå 1 & 2, medan nivå 3 endast står på hyllkantsetiketten samt kan användas vid sökningar på webbplatsen. Tanken är att det ska bli lättare för kunder att hitta det de söker, och lättare för butikspersonal att hjälpa kunderna. Söker man en saison går man till avdelningen för ale i belgisk stil och letar efter någon öl där det står saison på hyllkantsetiketten. Med nuvarande indelning finns ingen motsvarande möjlighet. Det blir också lättare för en kund som testat en viss öl att hitta något liknande.

Visst finns det några detaljer i indelningen man kan fundera över, t ex det här med att brettanomyces ligger under syrlig öl (brett producerar i normala fall ingen syra) eller att det blir svårt att veta var man ska leta efter belgisk IPA och andra cross-over-stilar. Sådana detaljer hinner de förhoppningsvis rätta till innan den nya kategoriseringen lanseras, och dessutom är det tänkt att det ska vara en levande kategorisering där stilar kan läggas till och ta bort allt eftersom de etableras eller försvinner i verkligheten. Den största frågan är väl varför de inte har gjort det här tidigare.

Det är värt att notera att det här bara påverkar hur man kategoriserar, sorterar och söker efter öl i butiken och på webben. Hur de sköter inköp och hur olika öl jämförs med varandra i utvärderingen kring vilka öl som ska ramlar ur eller kvala in i sortimentet påverkas inte. Däremot kan den nya indelningen göra det lättare för inköparna att hitta obalanser och luckor i sortimentet.

Det nya kategoriseringssystemet kommer under hösten att testas i butiken i Gränby i norra Uppsala, som kommer vara testbutik för många potentiella förändringar under arbetsnamnet "Framtidens butik".

Uppdatering 31/7: Systembolaget har meddelat en första ändring på det preliminära upplägget. Fatlagrad öl kommer inte användas som en egen kategori, mellankategorierna för syrlig öl tas bort och öl med blandad jäst flyttas till övrig öl.

4 kommentarer:

 1. Spännande! Men kan bli klurigt att placera rätt många öl då det är så populärt att blanda stilar, eller hamnar allt sådant under övrig öl då kanske? Men typ Orval, hamnar den under ljus eller mörk belgisk ale, eller kanske under öl med blandad jäst? Hur som helst, kul att det händer något! Kan bara bli bättre än dagens system.

  SvaraRadera
 2. Kommer Systemet att bli stämda om de katigoriserar någon annan öl än Fuller's ESB som ESB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ESB är en typ av öl. Fuller's ESB säger att det är den ESB som Fuller tillverkat. Om det hade varit Falcon som tillverkat en ESB hade dom kunnat kalla den Falcon's ESB.

   Radera
  2. Fuller's har dock varumärkesskyddat ESB och har hotat bryggerier som använder samma akronym med just stämning om de inte slutar använda det. Har för mig att Sigtuna råkade ut för det för något år sen med sin Extra Sigtuna Bitter. Det är det som kommentaren ovan lite skämtsamt (?) refererar till.

   Radera