Gästartikel: FemAle Social Beer Drinking– ett socialt ölforum för kvinnor

, , 2 kommentarer

Elin Carlsson är Göteborgstjejen som ligger bakom FemAle Social Beer Drinking. Gruppen skapades för att locka in fler kvinnor i ölvärlden från konsumentsidan. Initiativet har bland annat uppmärksammats av The Guardian, i samband med att några medlemmar tillsammans med några andra kvinnor bryggde We Can Do It på Oceanbryggeriet. I en gästartikel berättar nu Elin om hur allting startade och varför FemAle behövs. Elin, ordet är ditt.

För ca 4 år sedan blommade mitt intresse för öl upp radikalt. Jag insåg förtjusningen i att kunna sitta med vänner, prova några öl och diskutera vad man tyckte om dom. Vips så insåg jag att detta var något av en hobby som jag hade fastnat för. Efter några år av provningar, bryggeribesök, taptakeovers, festivaler och mässor så insåg jag att detta till och med är något av det roligaste jag vet. Att träffa nya människor, hitta nya smakupplevelser, brygga egen öl (eller jag kanske snarare skulle säga att hjälpa till när andra brygger öl), leta upp fakta på nätet och byta öl med folk man inte känner är bara några av de saker som jag älskar med mitt intresse. Det finns så mycket man kan nörda ner sig i att man absolut inte hinner med allt.

Under mina nybörjarår som ölentusiast fanns det däremot något jag saknade. Det fanns alldeles för få kvinnor i ölvärlden!

För 1,5 år sedan, i oktober 2014 på All In Beer Fest kom min vän Pelle Frost, som bland annat är med och arrangerar festivalen, fram till mig och sa: Elin, du måste starta en grupp eller ett forum för kvinnor som är eller vill bli intresserade av öl! Jag funderade några dagar på vad han hade sagt och tyckte det lät som en bra idé. Det kanske var det rätta sättet för att få fler kvinnor lika entusiastiska för öl som jag själv är.

Sagt och gjort så startade jag FemAle - Social beer drinking. Grundtanken var att ha ett ställe där jag kunde tipsa om olika ölsläpp, barer och aktiviteter m.m. för att nå ut med så mycket information som möjligt om hantverksöl till kvinnor som var intresserade eller nyfikna på ämnet. Dessutom kunde jag låta andra kvinnor dela med sig om sina erfarenheter och tipsa om sina favoritöl m.m. En viktig del av verksamheten i gruppen är att jag anordnar provningar och andra roliga aktiviteter. Till hösten kommer t ex jag och 9 stycken intresserade och engagerade kvinnor som följer FemAle brygga öl tillsammans med Beerbliotek, vilket jag tycker är ett ypperligt tillfälle att få lära sig mer om både bryggning och se hur ett bryggeri fungerar.

Foto: Elin Carlsson
Jag vill också poängtera att jag på sociala medier självklart skriver för alla, män som kvinnor, unga som gamla, feminister som icke feminister, nördar som nyfikna. Alla är välkomna att följa och dela med sig av sina erfarenheter med FemAle. Den enda röda tråden som ska finnas är öl!
Det finns två frågor jag ofta får. Är det inte lite diskriminerande att bara ha provningar för kvinnor? Vad är det för fel på provningar för alla? Nej, jag tycker inte det är diskriminerande. Om det är ett sätt att kunna få fler kvinnor intresserade av denna fantastiska dryck så tycker jag att det är ett bra sätt! Det är lite som med pubar som slutat sälja ”en stor stark”. Det är inte för att diskriminera de som gillar en ljus, tunn, industrilager utan att ge dom en knuff in på bättre öl. Lite på samma sätt är FemAle till för att ge kvinnor en hjälpande knuff in i ölvärlden.

Jag både tror och vet att de som kommer på provningarna blir mer intresserade av öl, även om man aldrig riktigt gillade öl innan. Sen har vi det riktigt trevligt på våra tillställningar, ibland så trevligt att de som håller i provningen skulle behöva en orkester av vuvuzelor för att kunna överrösta våra hetlevrade, passionerade diskussioner.

Jag tycker heller inte att det är något fel över huvud taget på provningar för både män och kvinnor, jag tycker naturligtvis att det är dom som är dom roligaste! Men på de flesta provningar jag har varit på så är majoriteten män och tyvärr så tror jag det är få kvinnor som vågar ta plats och t ex ställa frågor på en sådan provning. Jag upplever att det är en skillnad på provningar med bara kvinnliga deltagare och det kommer jag att berätta lite mer om i en kommande artikel.

Mina förhoppningar är att FemAles provningar kommer få fler kvinnor att gå på andra provningar och bredda sin kunskap om öl. Det viktigaste av allt är att man kommer ihåg att ha roligt, för öl är roligt (och gott såklart)!

/Elin Carlsson

2 kommentarer:

  1. Sven-David Svensson20 juni 2015 kl. 08:58

    Bra initiativ. Det är alldeles för lite kvinnor som provar öl. På ölprovningarna med Brewclub/Svenska Ölfrämjandet är fördelningen 80% män 20% kvinnor. De kvinnor som är där är som regel med sina män. När når vi målet 50-50%?

    SvaraRadera
  2. Riktigt bra iniativ tycker jag!

    SvaraRadera