Gästartikel: Skillnaden mellan en provning med bara kvinnor och en med män och kvinnor

, , Inga kommentarer
Att förklara skillnaden mellan en ölprovning med bara kvinnor och en med majoriteten män är självklart svårt. Den största skillnaden som jag har märkt är att frågor ställs och en nyfikenhet visas i en helt annan utsträckning på provningar med endast kvinnor. Varför det är så har jag inget definitivt svar på. Jag har däremot en teori att vid en provning med mestadels män så uppfattar kvinnor att det finns så många kunniga män så man vågar inte ställa några ”dumma” frågor. Vilket antagligen är sant med tanke på att ölvärlden domineras av män. 

Mina egna erfarenheter stärker teorin. På de första ölprovningarna jag var på så upplevde jag precis detta, alla andra verkade ha så mycket mer kunskap än jag själv så jag vågade inte ställa några frågor. När deltagarna på en provning diskutera det som dricks kan det även kännas som att vissa tävlar om vem som vet mest och ska bräcka varandra med kunskaper som t ex vilken humlesort det är i ölen man dricker eller huruvida det är några felsmaker i ölet. Det är förstås jättebra att diskutera de här sakerna men det kan ibland kännas som att det går lite väl mycket prestige i detta. De vill inte höra någon annans åsikt utan bara hävda sig genom att berätta hur mycket de själva vet och kan. Självklart kände jag att det var svårt att flika in något när de här personerna verkade veta i princip allt om just den här ölen.

”- Mötet med likasinnade nyfikna kvinnor/tjejer och att det inte är någon prestige i att kunna allt, inget besserwissrande”
Camilla Ernvid vid frågan vad de bästa med en provning med FemAle är. 

Om man då ser till en provning med FemAle, där alla är kvinnor så känns det som att det är mer genuint, trots att kunskapsnivåerna mellan alla som är där är skiljer sig lika mycket som på en vanlig provning. Någon kanske jobbar på ett bryggeri och hanterar drycken dagligen och någon annan kanske ingår i kategorin ”jag gillar inte öl, men jag skulle gärna vilja lära mig”. Det är sällan någon som försöker överbevisa för den andra hur duktig man är och hur mycket man kan. Det är många som vågar fråga utan att känna att det är en dum fråga, för inga frågor är för dumma när det gäller att lära sig saker. Jag tror vi skapar en miljö där det känns tryggt för alla att fråga om det man undrar över.

Foto: Elin Carlsson
Man diskuterar öppet om vad man tycker om ölen och de flesta vågar säga att de tycker att ölen var äcklig, även om det är en raritet som många ölnördar hade köat för att få prova. Det spelar ingen roll hur mycket kunskap man har innan man kommer till en provning, när man lämnar provningen så har de flesta lärt sig något nytt som man kan ha nytta av nästa gång man ska dricka en öl, brygga en öl eller köpa en öl till en vän.

”- Jag tycker att det bästa med en FemAle provning är att det känns som att fler kvinnor vågar ge sig in i diskussionerna kring de olika ölen samt att man vågar fråga mer. Sen ska man inte heller glömma bort att det är grymt roligt att träffa likasinnade kvinnor och att vi har det roligt tillsammans.”
Emma Henriksson vid frågan vad de bästa med en provning med FemAle är.

Mitt främsta mål är och kommer alltid att vara att lära ut så mycket om öl som möjligt, och självklart göra så att fler kvinnor går på andra ölprovningar där de inte ska känna sig rädda för att de ”vet för lite”. Jag hoppas att framtidens allmänna ölprovningar kommer bestå av i genomsnitt 50/50 av män och kvinnor.

Foto: Elin Carlsson
Utöver att det endast är kvinnor på FemAles provningar så är de som vilken annan provning som helst. Det är samma upplägg och samma öl som provas. Det väljs alltså inte ut speciella öl bara för att det är kvinnor som ska prova dem. Här borde jag också flika in att en provning självklart ser helt annorlunda ut beroende på vem som håller i provningen. Precis som vanligt alltså.

Att hålla en FemAle provning på olika barer, festivaler och bryggerier har tagits emot väldigt bra. Många tycker att det är ett roligt initiativ och det är ju solklart med tanke på att de också har ett mål med att få fler kvinnor att besöka deras barer och festivaler eller bli (mer) intresserade av bryggeriets öl. Responsen har endast varit positiv och jag har stöttats av både bryggare och krögare att fortsätta med det jag gör.

Det kommer jag också att göra. Vi kvinnor gillar öl lika mycket som män, det är bara att inte lika många har upptäckt det än.

/Elin Carlsson - grundare av FemAle Social Beer Drinking

Det här är en uppföljning på Elins första artikel som berättade om FemAle Social Beer Drinking.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar