Nya utmanare om Uppsalas bästa burgare och öl

, , Inga kommentarer
I höstas skrev jag om Uppsalas bästa ställen att vända sig till för en bra hamburgare tillsammans med en bra öl. Då testade jag de tre ställen med bäst ölutbud men det finns givetvis fler ställen som aspirerar på att göra bra burgare och som har ett hyggligt ölutbud. Därför blev det två svängar på stan för att testa två andra ställen, dels det helt nya Linné Burgers och dels det halvnya Sherlock's.


Undersökningen inleddes med ett besök på Linné Burgers som öppnade nyligen på Svartbäcksgatan. Som man förstår av namnet är det ett ställe som satsar helt och fullt på burgare och deras tillbehör. De verkar dessutom relativt glada i bacon, vilket bland annat märks på deras härliga bacon whiskey sour, gjord på baconinfuserad bourbon och serverad med en skiva stekt bacon i glaset. Mumsigt!

Ölutbudet består av framförallt Carlsbergs krogsortiment som ju numera håller en hyfsad bredd med öl från bland annat Brooklyn, Dugges, Coppersmith och Nya Carnegiebryggeriet. På matmenyn står ett gäng burgare och trevligt nog kan man också välja själv om man vill ha den med eller utan tillbehör. Att kunna anpassa matmängden (och priset) på det viset är inte alls dumt.


Jag gick på en burgare med bacon, ost och BBQ-sås och tack vare de garnityren blev också burgaren väldigt god. Inte minst tack vare en väldigt god sås. Däremot lämnade själva burgarköttet en aning att önska, med ett helt genomstekt och inte särskilt smakrikt kött. Det ger anledning att misstänka att de burgare som inte bärs upp av sina pålägg blir något trista. Och i ärlighetens namn handlar väl en bra burgare i första hand om en god bit köttfärs mellan två bitar gott bröd. Nåja, någon katastrof var det inte heller. Helt okej, men varken burgare eller ölutbud räcker för att utmana om Uppsalas bästa.


Sherlock's drog igång sin verksamhet under våren 2014 och verkar mest ha förlitat sig på marknadsföring genom nöjda kunder. Vilket de också för, för de bjuder på både bra service och god mat. Deras hamburgare görs på kött från Ejmunds Gård på Gotland, där den så kallade Simgus-kon (en blandning av Simmental och Angus) föds upp med bland annat massage likt japansk Wagyu.

Vilken burgare det är sedan! Smakrik, saftig och alldeles, alldeles underbar. Ska man peta i detaljer skulle jag hellre se bacon än lufttorkad skinka som topping och hellre något annat än coleslaw tillsammans med de goda pommes man får. Men som sagt, det är att peta i detaljer kanske. Ölutbudet är inte mäkta imponerande men bjuder på tillräckligt mycket för att man ska kunna plocka något gott till sin burgare. Det som sticker ut är deras egna pale ale från Skebo Bruksbryggeri som finns på fat och är en riktigt fin kompanjon till burgaren.


Några detaljer kan man definitivt klaga på, t ex att "chokladtårtan" snarare var en kladdkaka som fått stå någon minut för länge i ugnen. Visserligen gott, men knappast vad man förväntar sig när det står chokladtårta i menyn. Det har å andra sidan varken med öl eller burgare att göra så det kanske inte hör hit.

Jag vill nog påstå att Sherlock's burgare är snäppet vassare än Churhill Arms som utsågs till bäst i den ursprungliga trion som testades. Däremot är ölutbudet några snäpp sämre och prisklassen något steg högre med 189 kr för burgaren. Vart man ska vända sig för sina burgare och öl beror alltså fortfarande på hur man prioriterar burgarkvalitet, ölutbud och pris mot varandra.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar