Lagringsexperiment: Alaskan Smoked Porter 2012

, , Inga kommentarer
Smoked Porter från Alaskan Brewing är en av USA:s stora ölklassiker. Den har vunnit massor av medaljer på Great American Beer Festival och inspirerat mängder av efterföljare, bl a Stones rökporter. Det är också en öl som är välkänd för att lämpa sig för lagring, så när den släpptes på Systembolaget för några år sedan var jag inte sen på att lägga undan några flaskor. Med några porterälskande vänner på besök kom det perfekta tillfället att se var den hamnat efter tre år.

Om man inte vill läsa längre än så här kan jag säga på en gång att den bara blivit bättre av lagringen. Orkar man läsa lite längre så ska jag berätta om hur härligt balanserad rökigheten och de typiska portersmakerna har blivit.

Röksmaken är riktigt tydlig, både när den var färsk och efter tre års lagring. Rökningen över alved ger subtila skillnader i rökigheten jämfört med de tyska rauchbieren som oftast görs på bokvedsrökt malt. Med åren har den rökigheten bara vävt sig in i de andra smakerna mer och mer för att nu tränga igenom hela ölets smakstruktur. 

Samtidigt har ölets smaker rundats av, utan att förlora kraft eller intensitet, vilket ger en kraftfull men också behaglig och lättsmält smakupplevelse. Att höja glaset för nästa sipp går väldigt lätt. Smakbalansen och rondören är helt enkelt enastående och rökigheten är som en stor klick grädde på moset.

Om du har lagrade flaskor är du lyckligt lottad, för det är 65 centiliter upplevelse i var och en av dem.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar