Öl och ost: Pleinvent Alpage

, , 9 kommentarer
Pleinvent är en schweizisk ost som är lik Gruyére på flera vis, med en fruktig och nötig smak, men också med några skillnader. Tillverkningsmässigt görs den i mindre hjul som inte tvättas under lagringen. Som så många andra av de schweiziska ostarna är den härlig tillsammans med lite öl och jag tog för mig att testa igenom en hel kvintett olika öl för att hitta var den hittade bäst kompisar. Det blev också första gången jag testade alkoholfritt öl till ost, med överraskande bra resultat.

Gruyére och välhumlad öl, särskilt pale ale och IPA, är en klassisk och väl beprövad kombination. I alla fall i min värld. Så med vad man kanske skulle kunna kalla för en lillebror till Gruyére gick tankarna i liknande men något lättare spår när jag skulle välja öl att prova till min bit Pleinvent Alpage.

Det första valet föll på Mikkeller Drink'in the Sun. Alkoholfri öl till ost? Ja, någon gång lär man väl prova och med en ost som gör sig bra med humlad öl var Mikkellern ett lätt val. Det är i mitt tycke en av de bästa alkoholfria ölen som finns lättillgänglig men som så många andra alkoholfria öl klarar den inte riktigt att fylla ut hela smakregistret och man lämnas med en känsla att något saknas. En bit ost blåste effektivt bort mycket av den känslan, då ölet upplevdes betydligt rundare och fylligare. Det blev, nästan, som en öl med alkohol i. Förutom att ölet lyftes ordentligt bjöd kombination också på fina harmonier mellan ostens och ölets fruktighet.

Ljus lager pratas det sällan om i ostsammanhang. Nu när vi har haft en variant i världsklass i form av Gänstaller/Oppigårds Slåtteröl på bolaget var det läge att försöka utmana den normen. Särskilt stort utmanande blev det dock inte. Osten och ölet hittade ingenstans att bygga upp något extra. Sötman höjdes lite i osten men det var snarare till dess nackdel. Nä, inte en lyckad kombination.

Vidare till den svenska klassikern Bedarö Bitter. Nynäshamnsgrabbarnas svensk-anglo-amerikanska hybridbitter plockade upp ostens lätta nötighet men kom sedan inte så mycket längre. En svagt positiv sammanstrålning men hittills inget som klådde det alkoholfria.

Det blev det ändring på när Orval äntrade bilden. Denna brettade belgoale hade spenderat närmare ett år i sin flaska och utvecklat en tydlig funkighet medan torrhumlingen knappt var kännbar. Jag var lite rädd att dess torrhet skulle stjälpa det hela men ölet stod pall. Osten dämpade istället de mer jordiga brettonerna och lyfte fruktigheten i ölet. Smarrigt och bäst så långt.

Självklart behövde jag också testa med en IPA, det var liksom självskrivet. Jag råkade ha en flaska av den helt underbara Modern Times Protocosmos (finns på privatimport) hemma och slängde helt enkelt in den i mixen. En något flummig förklaring är att jag tyckte den bidrog med lika starka smakförhöjningar som Orval, men att smakförhöjningarna i sig föll mig bättre i smaken här. Humlen kopplade till ostens mjuka fruktighet och allt var bara fröjdefullt!

Med andra ord, Orval och bra IPA är vad som kan rekommenderas till en bit Pleinvent, och man behöver inte vara beredd för att ställa upp med alkoholfritt heller.

9 kommentarer:

 1. Tänkte bara inflika att jag har märkt att det inte kommenteras speciellt mkt på din blogg och jag gör själv aldrig det heller. Men jag tycker den är grymt bra och läser alla inlägg. Keep up the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra Tomas! Numera sker väl mycket av kommenterandet och diskuterandet på Porterstekens Facebooksida istället för här :)

   Radera
 2. Sven-David Svensson8 augusti 2015 kl. 08:33

  Jag har också provat kombinationen öl och ost och kommit fram till att en ale av belgisk stil smakar bäst till osten. Har du provat Nils Oscar Belgo Pale ale eller vad tror du om tex. Dugges Avenyn Ale till osten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olika ostar är bra till olika öl, därav den här lilla artikelserien där jag försöker hitta vilka öl som passar till vilka ostar.

   NO Belgo Pale Ale skulle kanske kunna funka till den här osten (Pleinvent) men kan riskera att bli lite för lätt. Annars passar den nog bra till mildare ostar. Avenyn passar säkerligen bra till den också.

   Radera
 3. Det skulle vara kul att läsa en sådan här artikel om västerbottensost.
  Tillverkaren rekommenderar att para den ihop med Hoegaarden, men själv
  tycker jag att IPA funkar grymt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips, det ska jag se till att testa och skriva om framöver! Tycker spontant också att IPA låter som ett bra alternativ, men det är ju det "lätta" valet för den typ av ost. Vore kul att se om man kan hitta något annat som passar.

   Radera
 4. Råkar du veta vad som har hänt med Orval? Den verkar vara försvunnen ur Systembolagets sortiment.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den släpps i fast sortiment i juni, och det verkar som att leverantören dragit tillbaka den från beställningssortimentet fram tills dess.

   Radera
 5. Jaha, där ser man, Orval kommer tillbaka till det fasta sortimentet efter några år i beställningssortimentet! Tack för svar!

  SvaraRadera