San Sebastian

, , 6 kommentarer

San Sebastián i norra Spanien är något av ett mecka för matentusiaster. Michelinstjärnorna duggar tätt och staden är centrum för pintxoskulturen, men den som reser hit för matens skull behöver inte ge upp öl helt under resan för det finns också god öl att hitta.


Nyss hemkommen från en vecka i San Sebastián, eller Donostia som staden kallas på baskiska, är jag smått lyrisk över denna härliga stad där man kan hitta så väldigt mycket gott i både fast och flytande form.

Vad jag märkte av fanns det egentligen bara en bar som uttalat satsade på modern öl, men eftersom det var en semesterresa letade jag inte heller så mycket. Den baren heter i vart fall Auñamendi, där man på sju kranar erbjöd en hygglig blandning av spansk och internationell öl. Priserna var något höga jämfört med andra ställen i stan men å andra sidan fullt överkomliga för den som är van vid svenska priser. Eftersom det ligger i gamla stan, där man som besökare i stan högst troligen spenderar väldigt mycket av sin tid ändå, är det bara att slinka in och kolla om de har något spännande påkopplat.

Köttbit på Bar Nestor
Passa också på att smita in på sidrerian Beharri intill och beställ ett glas baskisk sider, som tappas upp från en stråle som får gå tvär över baren innan det möter glaset. Baskisk sider har ofta en väldigt trevligt torr karaktär och i stort sett ingen kolsyra (därav den speciella upptappningen), med lätta funkiga inslag. Väl värt att prova här som en introduktion.

Områdets mest kända hantverksbryggeri lär vara Basqueland Brewing från Hernani, en dryg mil utanför San Sebastián, och deras öl har synts på såväl internationella festivaler som på svenska ölbarer. Deras öl finns på flertalet ställen runtom i San Sebastián och är väl värda att dricka. Deras IPA, Imparable, är den man oftast ser och det är en riktigt bra och frisk IPA i västkuststil som är tillräckligt lätt för att passa bra i värmen.

Old Town Coffee, som trots namnet inte ligger i gamla stan utan ett kvarter söder om katedralen, är väl värt ett besök för sitt goda kaffe och där finns även en fast kran med Basqueland Brewing. De har även ett gäng av deras flasköl. A Fuego Negro i gamla stan är ett givet stopp för någon av de många pintxosrundarna man lär göra i gamla stan, och även där finns Basqueland Brewing på en fast kran. Oxsvansbrownie, kobe-slider och vattenmelon med fetaostmousse och myntakräm är några av många spännande pintxos att prova här.

Pintxos på A Fuego Negro
Vill man gå stjärnrestaurang får man nog räkna med att hoppa över ölen och dricka vin istället, men även det kan ju vara en upplevelse. På Mugaritz innehåller även det enklaste vinpaketet (som visserligen gick loss på 176 euro bara i sig) flertalet viner från 80- och 90-tal.

San Sebastián är ingen öldestination i sig, men det är å andra sidan en enormt bra matdestination och dessutom finns en av Europas finaste stadsbelägna stränder i La Concha. Det finns med andra ord gott om saker som lockar och den som är öltörstig behöver alltså inte göra avkall på bra öl under en resa hit.

6 kommentarer:

 1. Stavas inte sider med C

  Cider

  SvaraRadera
 2. Säkert inte i Finland heller;)

  SvaraRadera
 3. Kobeslider måste vara en av de värsta skändningarna av råvara som tänkas kan. Då missar man ju helt och hållet grejen med det köttet. Inte för att jag tror att det är faktiskt Kobekött i den stora majoriteten av dessa helgerån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kobe är varumärkesskyddat i Europa (även om det inte ger en absolut garanti). Hursom, i menyn på A Fuego Negro heter rätten MacKobe men att kalla det för en kobe-slider var kanske lite slarvigt.

   Radera
 4. Mycket trevlig stad! Kan också tipsa om puben Mala Gissona som har 10-12 öl på fat samt en del roliga spanska på flaska. Har även några varianter av sin egen öl, lite olika vad som brukar finnas i ordinarie sortiment.

  SvaraRadera