Lagringsexperiment: De Molen Bommen & Granaten

, , Inga kommentarer

Bommen & Granaten från De Molen är något av ett givet kort för lagring för mig. Även om den är god redan i ung ålder så är den som upplagd för att lagra, med bra utvecklingspotential vid i stort sett alla dess aspekter. I den här hettan kan den kanske verka lite väl tung, men att avsluta kvällen med att dela en sådan här pjäs med några vänner var faktiskt helt perfekt.

Det här var kanske mer av ett säkert kort än ett experiment vad gällde lagringen. De Molen skriver bäst före om 25 år på många av sina öl och även om jag tycker det känns gravt överdrivet i många fall så är just Bommen & Granaten en sådan öl som verkligen är upplagd för lång lagring. Femton komma två stadiga procent, barley wine och stadig beska lägger upp för en lång, stadig utveckling uppåt.

Min flaska är från 2013, då den kom i ett släpp på Systembolaget. Samma år testade jag en då tre år gammal flaska och konstaterade då att lagring gjorde den bättre. Nu har den alltså fått lagrats lite till och smakmässigt fortsätter framåt.

Någon större mängd kolsyra är det inte och det gör sig väldigt bra med de lite alkoholstinna, varma smakerna av karamell, fudge och torkad frukt med många intressanta undertoner av portvin, kaffe, lakrits och mörkt bröd. Det finns fortfarande en ganska tydlig beska, men i en så stor maltkropp och med den mjuka sötma som finns kvar så får den ändå agera motvikt mer än något annat.

Det är redan riktigt, riktigt bra men det är tydligt att det finns utrymme för fortsatt utveckling. Med den höga alkoholhalten går det, för att vara en öl, ganska långsamt framåt och under bra lagringsförhållanden har den stor potential bli mycket intressant med ytterligare ett gäng år.

Har man många flaskor kvar från detta släpp skulle jag definitivt överväga att öppna någon nu så att man kan följa med på resan, men man behöver verkligen inte ha bråttom med att tömma lagret.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar