Lagringsexperiment: Thomas Hardy's Ale 2015

, , 3 kommentarer

Efter ett sju år långt uppehåll gjorde den legendariska ölen Thomas Hardy's Ale sin återkomst för några år sedan. Självaste gudfadern av lagringsöl har sedan dess släppts varje år på Systembolaget och jag har förstås köpt på mig flaskor varje gång. Det är ett öl som är gjort för att lagras betydligt mer än några år, men så här tre år in på resan ville jag kolla läget på första årgången sedan återkomsten.

Thomas Hardy's Ale började sin bana i slutet av 60-talet på bryggeriet Eldridge Pope där det bryggdes för att efterlikna ett öl som författaren Thomas Hardy beskrev i en av sin berättelser. Det var ett öl av äldre engelskt snitt och var vida känt för att kunna lagras mycket länge, över 25 år. Skulle man bara lagra ett enda öl skulle det vara Thomas Hardy's Ale. 

Eldridge Pope bryggde ölet i tre decennier men upphörde produktionen kring millenieskiftet. Sedan tog O'Hanlons över märket och receptet och bryggde det under några år under 00-talet innan även de kastade in handduken. Efter några år till i dvala hamnade märket så hos italienska ölfirman Interboro som brygger det sedan några år tillbaka och gör det på brittisk mark.

Ölet bryggs bara en gång per år och denna årgång, 2015, var alltså den första efter att Interboro plockat upp varumärket. Ursprungligen gjordes det för att lagras under lång tid, betydligt längre än tre år, och så är det förhoppningsvis fortfarande så jag förväntar mig inte något öl som nått sin topp, men jag vill gärna se hur det går för det på lagringsresan.

Här finns bra struktur för fortsatt lagring men smakmässigt är det inte sådär särskilt spännande än. Hyggligt barley wine med vissa kolatoner och en lätt fruktighet, men som ännu saknar djup och mognad. Det är inte heller särskilt sött eller sådär riktigt fylligt. 

Med nyfikenheten stillad ser jag ingen anledning att öppna några flaskor av den här årgången nu, utan väntar nog minst tre år till, om inte längre, innan jag öppnar nästa flaska. Jag kan tänka mig att det här blir njutbart framåt år 2025 eller så.

3 kommentarer:

 1. Johan,
  Då tar jag rygg på dig och låter mina flaskor från årgång 2015, 2016, 2017 & 2018 ligga kvar i källaren.
  Hur är det med Thomas Hardy's historical Ale. Jag har 1st från 2016 och 1st från 2017. Skall man låta dom också ligga kvar några år till?
  /Tord

  SvaraRadera
  Svar
  1. Historical har jag inte smakat annat än när de släpptes, men de är ju fatlagrade och har därmed fått betydligt mer lagring i sig redan (fatlagring ger snabbare förändringar än flasklagring) så jag är inte säker på att de lämpar sig för långlagring på samma vis. Förresten tror jag att även 2018 är fatlagrad även om det inte framgår av flaskan.

   Radera
 2. Träffade en gång en av bryggarna på O'Hanlons/Hanlons,han berättade att när dom tog över bryggandet av Thomas Hardys Ale fick dom inget recept... Så det som bryggdes av O'Hanlons var deras eget recept. Och då kan man ju tro att nuvarande (Meantime?) också har ett egen recept.
  Då, för sex - sju år sen, nämnde han att Hanlons brygger receptet nån gång ibland, med eget namn.

  SvaraRadera