Öl och ost: Camembert

, , Inga kommentarer

Brie-ostens normandiska kusin, Camembert, är en riktig goding om man får tag på bra exemplar. Doften må vara skarp och har potential att få hela kylskåpet att lukta skit men det är en riktigt karaktärsfull ost som faktiskt går att få till rätt så fina matchningar till öl med.

Camembert görs i små hjul om ca 10 cm i diameter, en tjocklek om ca 3 cm och en vikt på 250 gram. Storleken gör att det blir mycket yta per volym och därmed mer påverkan från vitmöglet, Penicillium camemberti. Kolla gärna efter Camembert de Normandie när du shoppar Camembert, det är en ursprungsskyddad term som bara får appliceras på Camembert som görs i Normandie och med opastöriserad mjölk (lait cru på franska).

Doften är som sagt närmast skarp och lite svettig, med tydliga svampiga toner. Smaken har också en del lite svampiga toner och just den aspekten påminner lite om brettad öl faktiskt. Det kommer tillsammans med en mer frisk mjölksmak, rustik aningar och tydligt brödiga toner.

Jag tänkte mig därför gå helt och hållet på belgare att prova till detta. En geuze, en lite kraftigare saison och en brettad öl. Det blev en Boon Geuze Mariage Parfait, en Dupont Avec Les Bons Voeux och en lagrad Orval. Duponten för att möta det rustika och friska i osten, Orval för att se om brettsmaker gifter sig med det svampiga från vitmöglet och Boons geuze för att bryta fetman med syra och samtidigt möta de rustika smakerna i osten.


Min Orval har jag lagrat i fyra år och den har då väldigt tydliga brettiga smaker. De passade väldigt fint till osten, men ölet var också väldigt torrt och hade en allt för liten kropp för att stå upp mot osten. Gott med lagrad Orval, gott med Camembert, men inte så bra ihop alltså. Satsa hellre på en öl med mer fyllighet om man vill gå den brettade vägen.

Boon Geuze Mariage Parfait har en frisk men mogen smak och gav osten en bra match. Syran bröt mycket riktigt av fetman bra men kanske också lite för mycket. Det rustika möts upp bra och det är på många sätt en väldigt bra matchning. Det enda är just att det kanske är lite mer syra än vad osten egentligen pallar med.

Fullträffen sitter med Avec Les Bons Voeux från Dupont. Flaskan jag provade är från förra året, den klarar ett års lagring fint, men det påverkar nog inte matchnigen så värst mycket. Här har vi en brödighet i öl som möter den i osten, en lite annan typ av rustik känsla som också funkar med osten och med rätt fyllighet för att matcha osten. Dessutom med en fruktighet och kryddighet som är väldigt bra komplement till osten.

Dupont Avec Les Bons Voeux släpps nu på fredag. Köp ett par flaskor och ett hjul Camembert, sen är det bara att njuta.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar