Ölrecension: Firestone Walker Sucaba 2016

, , 3 kommentarer

De senaste åren har lite fatlagrade specialare från Firestone Walker dykt upp på Systembolaget och nu är det dags för ytterligare en variant. Imorgon släpps nämligen deras barley wine Sucaba, och dessutom är det från årgången 2016. Jag har haft chansen att smaka av en rackare inför släppet och den, är som flera andra gånger när det gäller denna serier, riktigt bra.

Namnet på denna öl var från början Abacus, som betyder kulram (och dessutom är namnet på en arkitektonisk detalj som sitter mellan en pelare och taket det bär upp), men efter en legal tvist med en vinmakare som utspelade sig för ganska precis åtta år sedan bytte Firestone Walker namn på sitt öl till Sucaba (eller §ucaba).

Som så många andra av Firestone Walkers fatlagrade öl började Sucaba sin karriär som en öl som bryggdes för att vara med i det blandade öl som gjordes till bryggeriets tioårsjubileum. Det blev sedan en serie av jubileumsölen och de olika ölen som ingått i blandningarna har släppts som egna öl, däribland Abacus som sedermera blev Sucaba.

Precis som i stort sett alla andra öl Firestones fatlagrade serie är det stor fatnärvaro i smaken samtidigt som det är en väldigt mjuk och fin fatsmak. En av hemligheterna bakom detta sägs vara den kylda fatlagringen. Hursomhelst, här har vi massor av fudge och kola med undertoner av choklad och som kompletteras väldigt fint av vanilj, rostad kokos och bourbon.

För en barley wine på över tretton procent är den en aning lätt i kroppen faktiskt och mot slutet av smaken gör detta att alkoholen kommer fram lite i smaken, men på det stora hela är det mest en skönt värmande ton. Beskan som kommer därefter är mjuk och fin men som ändå balanserar upp ölet. Även om den kunde få vara lite fylligare bjuder den på väldigt goda smaker i en väldigt fin sammansättning.

Jag tycker det här är väldigt gott och sippar gärna på ett stort glas under en hel kväll. Däremot skulle jag nog inte lagra den så mycket längre, för det känns som den ligger på sin topplatå nu. Köp imorgon och drick upp inom det närmsta året. 786 flaskor släpps och de kostar 229 kr styck.

Nyfiken på fler av ölen i släppet? Snabbrecensioner på resten av släppet finns här: Länk.


3 kommentarer:

  1. Sweet! Blev en beställning efter denna recension. Finns det något speciellt tilltugg du skulle rekommendera till drycken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En ost med ganska kraftig smak, typ en blåmögelost, kan nog funka rätt fint. Inte alltför stark dock, hoppa Roquefort till exempel, men en Stilton kan nog funka.

      Radera