Lagringsexperiment: Firestone Walker Parabola

, , 1 kommentar

På fredag släpps den kanske mest kända ölen ur Firestone Walkers serie med fatlagrade öl för första gången på Systembolagets hyllor. Parabola har visserligen släppts på Systembolaget en gång tidigare men då bara i en webblansering. Jag hade fortfarande kvar en flaska från fjolårets släpp och fick chansen att prova den mot den nya årgången som släpps på fredag.

Förra året släpptes Parabola 2017, en årgång av Parabola som bryggdes på Boulevard eftersom Firestone Walker inte hade utrymme i den egna produktionen. Nu är det 2018 som är på ingång till Systembolagets hyllor och den verkar vara bryggd hos Firestone Walker igen. En stor skillnad mellan dessa årgångar är hur mycket de har jäst ut. Utifrån ungefär samma stamvörtstyrka omkring 31 ° Plato har årgång 2017 jäst ner till 7,5 ° Plato medan årgång 2018 stannade på 10,5 ° Plato. Lite bryggtekniskt mumbojumbo kanske, men det är detta som gör att årgång 2017 håller 14,5 % medan årgång 2018 håller 12,7 %. 

En skillnad på 1,8 % alkohol och  3 ° Plato i restsocker är inte bara att fnysa bort, så det är inte helt lätt att avgöra om skillnader dessa öl emellan beror på den skillnaden eller på åldersskillnaden. Som tur är skrev jag en recension av årgång 2017 när den släpptes vilket också hjälper till i den här jämförelsen.

Vid första anblick och smakprov är de förstås ganska lika. Choklad, bourbon, vanilj, kokos och fudge, allt mjukt paketerad i en kraftig men elegant stout. När man börjar skärskåda dem träder dock vissa skillnader fram.

Det handlar egentligen om att det äldre ölet inte fyller ut smakerna och munkänslan lika fint. Det är samma typer av smaker, men de framträder inte riktigt lika snyggt. Lite tunnare, helt enkelt, och med det har den också blivit ett uns vassare. Ju mer jag provar, ju mer visar sig skillnaderna flaskorna emellan och ju tydligare blir det att nytt är bättre än gammalt.

Det här skulle man ju kunna tänka sig är skillnader som beror på det där med alkoholhalten och restsötman, men när jag dessutom jämför med såväl mitt minne av årgång 2017 vid släpp och som med min recension från dess så blir det ändå tydligt för mig att den smakade bättre då än nu.

I korthet tycker jag alltså inte att Parabola är en öl som tjänar på lagring, inte ens i ett år. Om man tänker på hur den smakar som nysläppt är det också fullt rimligt, det är en väldigt bra och mogen öl där det är svårt att hitta någon potential för förbättring genom lagring. Den är ju dessutom lagrad lång tid på fat redan, så mycket lagring har egentligen redan skett redan.

Jag kommer försöka köpa på mig någon flaska på fredag för att avnjuta under det kommande året, men jag kommer inte att lagra dem längre än så. 

1 kommentar: