Ölrecension: Firestone Walker Parabola 2017

, , Inga kommentarer

Nu på torsdag kommer för första gången Firestone Walker Parabola på Systembolaget. Det rör sig om en webblansering av detta smått legendariska öl, som numera släpps på småflaskor om 35,5 cl istället för bombers. Jag har fått prova den inför släppet och även om jag haft ynnesten att prova den vid flera tidigare tillfällen så är det här första gången jag suttit ner i lugn och ro med en lite större mängd. Jag har varit imponerad vid varje tidigare tillfälle och ändå har den  nu lyckats leverera över förväntan.

Just denna årgång av Parabola skiljer sig lite från de tidigare årgångarna, på så sätt att den är brygd på Boulevard i Kansas City. Det beror på att Firestone Walker gjorde så mycket öl under fjolåret att de helt enkelt inte hade möjlighet att brygga Parabola, och fick då välja mellan att stryka den eller att brygga någon annanstans. Inte så konstigt då att det blev just Boulevard, i och med att Duvel Moortgat som äger en del av Firestone Walker också äger Boulevard. Det här är för övrigt något de är helt öppna med, hela berättelsen finns att läsa på kartongen som varje flaska kommer i.

Parabola-fans behöver dock inte oroa sig, det smakar lika bra som vanligt. Det är av god anledning som den rankas som en av världens bästa imperial stouts. Det som gör Parabola så särskilt bra är att den trots sin styrka lyckas hålla en vacker balans, såväl mellan sötma och beska som mellan stoutens och fatets smaker, vilket låter alla dess nyanser komma fram.

Ölet är faktiskt inte helt kolsvart utan visar upp vackert rödbruna kanter. De första intrycken från doften är choklad och bourbon, men sniffar man lite till visar sig en stor mängd nyanser. Här hittar man bland annat rostad kokos, vanilj, kaffe, mörka bär och kola. 

När man så börjar sippa på ölet får man inte, trots de stadiga 14,5 procenten, smaklökarna överkörda. Medan det känns att det är en stark öl döljer den ändå alkoholen väl och har man värmt upp smaklökarna med en öl eller två innan lär man knappt känna den avslutande touchen av alkoholvärme. Vad man däremot bjuds på är en mängd smaker där fatlagringen alltså ligger i perfekt harmoni med grundölet. Här finns de väntade smakerna av bourbon och vanilj, men fatet bjuder också på rostade jordnötter, rostad kokos och kolad ek. Detta harmoniserar helt och hållet med stoutens egna smaker som i sin tur bjuder på lyxiga chokladtoner, kola, fudge, mjukrostat kaffe, tobak och torkad frukt.

Det tåls att upprepa hur grymt bra balanserad den här ölen är. Det märks även på munkänslan som är fyllig utan att vara överväldigande. Den är dessutom mjuk och fin utan att bli mesig.

Och tro det eller ej, men den smakar fint med en bit god lagrad cheddar, en kombo som verkligen lyfter ölets nötiga toner.

Nu på torsdag släpps Parabola i en webblansering på Systembolaget. 1984 flaskor dyker upp och det kommer vara en gräns på två per kund. Priset blir på 118,70 kr för 35,5 cl. 334 kr per liter är inte billigt men så får man också väldigt mycket öl för pengarna.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar