Ölrecension: Tilquin Oude Pinot Noir

, , 3 kommentarer

När Bryssel-krogen Moeder Lambic, som för många är ett självklart inslag under ett Brysselbesök, fyllde 10 år häromåret gjorde lambicblandaren Tilquin en fruktlambic med Pinot Noir-druvor som en jubileumsöl för baren. Nu har ölet gjorts igen och kom nyligen ut på den svenska marknaden.

Druvorna kommer från Alsace och till denna andra batch har man använt 325 gram druvor per liter lambic (medan det var 350 gram per liter i den första batchen). Som brukligt hos Tilquin så har druvorna först blandats med lambic i en högre koncentration och sedan har man blandat detta med lambic utan bärtillsats, och återigen som vanligt med Tilquin är det en blandning av ett-, två- och treårig lambic. Däremot är den på 7,7 % ett snäpp starkare än de andra fruktlambic som har släppts från Tilquin.

Ölet har en orange färg som drar lite åt rosa, men något skum byggs inte alls upp. Doften präglas av lambicens syrliga drag men det finns också inslag av röda bär och honung. Smaken är mjukt syrlig med ganska snälla funkiga drag, och eleganta bäriga inslag. Det känns också att det är en lite starkare lambic. Druvorna ger en liten vinös ton men framförallt känner man igen lite av de bäriga inslag som också är typiska för Pinot Noir-viner. 

En elegant lambic där användningen av druvor mjukar upp karaktären utan att smakmässigt ta över. Jämfört med Cantillons druvlambicer är inte druvorna riktigt lika framträdande, men så är inte Pinot Noir en lika kraftfull druva som till exempel Merlot heller. Istället finns en mycket snygg lätthet och elegans.

Tilquin Oude Pinot Noir är redan slutsåld för privatimport men finns fortfarande på en del krogar runtom i landet. Med lite tur kan man hitta den för omkring 300 kronor.


3 kommentarer:

 1. Hur får man reda på möjligheter till privatimport på den här typen av öl? Artikeln säger:
  "Tilquin Oude Pinot Noir är redan slutsåld för privatimport men finns fortfarande på en del krogar runtom i landet."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får följa leverantörerna på Facebook och/eller deras nyhetsbrev. Just Tilquin är det BelgoDeli som importerar och de brukar meddela möjligheten till privatimport via Facebook.

   Radera
 2. Facebook förstås. Vi som väljer att inte ansluta till denna site blir lämnad i mörkret. Tack för ditt snabba och informativa svar!

  SvaraRadera