De Ranke Guldenberg vs Westmalle Tripel

, , Inga kommentarer

Häromveckan släpptes Guldenberg från De Ranke på Systembolaget. De själva kallar det för en klosteröl och även om de inte själva påstår att det är en tripel har jag alltid tänkt på den som en sådan. Meningarna går lite isär om den är att betrakta som en tripel eller inte, men oavsett tyckte jag det vore spännande att jämföra den med triplarnas tripel, det vill säga den från Westmalle.

Guldenberg är liksom några andra öl från De Ranke ovanligt humledrivna, men som alltid med klassiska europeiska sorter. I just Guldenbergs fall rör det sig om Hallertau Mittelfrüh, som den också har torrhumlats med. Det är att ställa mot Westmalle Tripel som humlas med flera sorter där Saaz är den mest framträdande, men där man inte sysslar med någon torrhumling.

Öl från Westmalle bör ju, oavsett om det är deras Dubbel eller Tripel, såklart drickas ur ett Westmalle-glas. Eftersom jag saknade ett De Ranke-glas tänkte jag att det mest rättvisa var att testa även Guldenberg ur ett Westmalle-glas. Fast jag vände bort loggan så det inte skulle bli en alltför stor hädelse...

Hursom, när man häller upp ölen ser man direkt att Guldenberg är ett par nyanser mörkare än den guldgula Westmallen. En snabb smakprovning bekräftar genast det man kunde misstänka av färgskillnaden, nämligen att Guldenberg har en lätt ton av både övermogen och torkad frukt. Westmalle är ljusare och fräschare i sin fruktighet, lite mer elegant i sin framtoning. 

En annan tydlig skillnad ligger såklart i humletonerna. Inte för att Guldenberg är någon humlebomb, men torrhumlingen gör att de örtiga och höiga tonerna lyfts fram, breddas och spetsas till. Westmalle har också en tydlig humleton, bara inte lika framträdande. Återigen med lite mer elegans. Det vore fel att kalla Guldenberg för vulgär, men i jämförelsen med Westmalle blir just fruktigheten och humligheten lite mer vulgära. Det kan vara både bra och dåligt, beroende på vad man föredrar.

En tredje tydlig skillnad som syns både på pappret och i smaken är alkoholen. På bara 8 % är Guldenberg en och en halv procent svagare än Westmalle vilket märks. Den värme från alkoholen som finns i den starkare saknas i den svagare av dem.

Inte för att säga att de är helt lika i övrigt men det är på dessa tre punkter man kan samla de tydliga skillnaderna. Samtidigt visar samma punkter att de delar en stor gemensam grund, och nog kan man misstänka att hade De Ranke hade Westmalle Tripel i bakhuvudet när de tog fram Guldenberg.

Då undrar kanske någon vilken som var bäst? Då tänker jag vara diplomatisk och säga att det beror på tillfälle, för båda är fullständigt utmärkta öl. Måste jag välja blir det Westmalle Tripel med en hårsmån, men tänker man ett scenario där jag beställer in en Westmalle Tripel på krogen och bartendern meddelar att den är slut men att de har Guldenberg skulle jag inte bli det minsta besviken.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar