Norrland levererade på Nolia Beer

, , Inga kommentarer
Tävlingsledaren Marcus överlämnar diplomen till Darren på Beer Studio
I helgen hade jag förmånen att besöka Norrlands största ölmässa, Nolia Beer i Umeå. Jag var inbjuden som huvuddomare till öltävlingen och som föredragshållare men jag hann givetvis också med att prova en hel del av det som fanns ute i mässhallen. Där hittade jag favoriter hos bland annat Jämmerdalen, Bryggeriet Stenhammaren, Beer Studio och Bryggverket.

Mitt arbete i Umeå började i torsdags då jag tillsammans med en kvartett ölkunniga från Umeå satte oss ner för att döma de 89 öl som anmält sig till tävlingen. En kul uppgift som bjöd på både högt och lågt. Eftersom vi hade både grundomgångar och finalprovningar blev det en intensiv eftermiddag och kväll med blindprovning av totalt 125 glas öl, varpå vi kunde kora värdiga vinnare i de sex tävlingsklasserna.

För att kora festivalens bästa öl alla kategorier valde vi mellan att rakt av utse den med högst poäng i grundomgången och att prova de sex klassvinnarna mot varandra. Valet föll till slut på det senare alternativet. Det blev en väldigt klar vinnare där och det visade sig sedan att samma öl även hade blivit klar vinnare om vi hade valt att gå på poängen från grundomgången. Det ölet var Beer Studio Loop Session Lager, en modern lager som kryddats med rivet limeskal, som också vann lagerklassen.

Beer Studio tog också hem en medalj med One 2016 som vann klassen Övriga Öl. Bryggverket, som också kommer från Umeå, imponerade genom att vinna klassen Amerikansk Ale med Ale Night Long, en pale ale på bara 3,2 %. Övriga tre klasser vanns av importerad öl, samtliga från importören Tjaerdalen Beer & Whisky, där Loch Lomond Stramash vann IPA-klassen, Kelburn Ca'Canny vann klassen Brittisk Ale och Loch Lomond Silkie Stout vann klassen Porter & Stout.

Darren Packman som driver Beer Studio var märkbart tagen av utmärkelserna och den vanligtvis så pratige engelsmannen hade nästan svårt att finna orden när vi kom förbi montern och delade ut diplomen. Under festivalen kunde sedan besökarna rösta på alla de öl som varit med i domartävlingen och vinnaren i den omröstningen blev Kallholmen Levande Lager från Skellefteå Bryggeri, som också tog brons i lagerklassen i domartävlingen. Den vinsten innebär att de tillsammans med en hembryggare ska brygga nästa års festivalöl till Nolia Beer.

Årets festivalöl bryggdes av just Beer Studio och också det tillsammans med en hembryggare. Det var en helles som humlats med Nelson Sauvin och Hallertau Blanc för att få lite vitvinskaraktär. Kul och väl genomförd idé som skulle kunna bli riktigt bra om man gjorde det några gånger till för att slipa till karaktären.

Det fanns förstås också mycket annat kul på festivalen och eftersom de flesta av utställarna sällan eller aldrig syns söderut var det mesta nytt för mig. En omedelbar favorit var Jämmerdalen från Kalix som jobbar helt och hållet med belgiska tolkningar. Rakt igenom riktigt bra öl, där det allra bästa var en lite starkare flanders red som egentligen låg på fat fortfarande men som de tagit med några tidiga smakprov av. Grym redan nu och lär bli snäppet vassare när den är klar.


Bryggeriet Stenhammaren från Sundsvall höll också hög standard på sina rakt igenom brittiskt inspirerade öl och hade dessutom den goda smaken att servera några av dem från cask. Mycket sympatiska öl och bland alla bryggerier från Sundsvallstrakten som fanns på mässan var Stenhammaren det allra bästa.

De var dock inte ensamma bland Sundsvallsbryggerierna om att ha bra grejer. Allsta hade två stycken syrliga mjölska, där man använt 50 % och 50 % honung, och låtit dem jäsa ut med de mikroorganismer som finns naturligt i honungen. Den ena gjordes med honung från bin som livnärt sig på hallonbuskar och den andra på ljunghonung. Båda var mycket bra, med sinsemellan väldigt olika karaktär där ljungen slog igenom i den ena, och de skulle väl närmast kunna jämföras med berliner weisse med honung. Tanken var att de skulle bli 3,5 % så att de kunde få säljas som folköl, men de jäste ut mer än väntat och landade istället på 4,2 %. Det planeras dock för fler bryggningar då de ska justera mängderna för att få rätt alkoholhalt.

I CASK monter kunde man prova lite provbrygder från nya Piteåbaserade This Is How med Gustaf Ahlin i spetsen. De olika ölen, en berliner weisse, en APA och en chokladstout, var alla provbrygder och även om det märktes att det fanns lite att jobba med fortfarande så fanns också en god potential, liksom en kännedom om vad som behövde göras. Blir spännande att följa. När vi ändå pratar Piteå så ställde också Pite Bryggeri ut och bland deras öl fanns Belgo Twin, en riktigt smarrig belgisk dubbel som hörde till de bättre ölen på festivalen.


Till sist provade jag också några alkoholfria skapelser. Först de läskedrycker som görs på Beer Studio under varumärket Pop Art Craft Soda, där min favorit utan tvekan var Hjortrongranat, gjord på pressade hjortron, råsocker och kolsyrat vatten. Sjukt smarrigt med enorm hjortronsmak. Sedan provade jag också Bryggverkets julmust Julmusch som trots att den inte riktigt var kolsyrad än var bland det bästa jag provat i julmustväg.

Och till sist ett par ord om själva festivalen. Luftiga utrymmen med mycket sociala ytor i form av sittgrupper och ståbord, välorganiserat med korta köer, gratis garderob och vettiga öppettider. Dessutom helt fritt från sprit vilket jag uppskattar. Besökarna verkade intresserade och nyfikna, och jag såg inte till någon direkt fylla. Under helgen har jag också haft mycket kontakt med arrangören som sugit åt sig alla tips om hur man skulle kunna förbättra olika saker och som också har flera egna idéer om utveckling till nästa års mässa. För en sådan blir det.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar