Första intrycken från årets SBWF

, , 2 kommentarer

Vi är mittemellan de två helgerna på Stockholm Beer & Whisky Festival och det är hög tid att dela med sig av lite intryck från första helgen. Några favoriter dök upp på en dryckesfestival där ölsegmentet kändes något bantat jämfört med tidigare.

Som jag skrev inför festivalen är det åtminstone elva av de svenska bryggerier som ställde ut ifjol som valt att inte återkomma i år. Även en del andra utställare hade bantat utbuden lite, bland annat CASK som bara hade med sig Brewdog och Ballast Point. Det märktes förstås på festivalen, som kändes lite luftigare, på bekostnad av ett något försämrat ölutbud.

Lite höjdpunkter fanns det förstås ändå. Jag har bara hunnit med några timmar på festivalen den gångna helgen, men även om jag hade varit där alla dagar hade det nog varit svårt att hitta många öl som är bättre än Fjäderholmarnas nya barley wine, Heavy Fuel. En riktigt härlig kolasåskaraktär i grunden och med många nyanseringar.


En annan kul öl man kan prova är F**k you, I'm Millwall från Frequency Beer Works. Den bryggdes för att hylla Roy Larner som ropade orden i namnet när han gick till motattack mot de terrorister som med knivar attackerade allmänheten vid Borough Market i London i början av sommaren. Det är en trevlig bitter, som man tyvärr inte kommer kunna köpa via Systembolaget, inte ens via privatimport, då de anser att namnet inte går hand i hand med rådande lagar och regler. 

Det är inte så mycket F-ordet som är problemet, utan att Millwall är en fotbollsklubb och att referenser till idrottsklubbar inte är tillåtet. Det verkar också som att det varit problem att få in ölen på den engelska marknaden, trots en stor efterfrågan bland öldrickarna, då Millwall är en klubb som är starkt förknippad med huliganism vilket gör att importörerna inte vill arbeta med den. Så passa på att prova om ni är på festivalen.


Belgoklubben kör även i år en suriskyl med ett imponerande utbud där man hittar en hel drös godsaker. Även i Brills monter finns mycket gott på sursidan, särskilt då även BelgoDelis utbud finns representerat där.

Annat gott att spana in är ofiltrerade lageröl från Nynäshamn liksom opastöriserad Pilsner Urquell serverad från tankovna. Bland det mer modernt humlade imponerade 200W från Nya Carnegiebryggeriet.

På torsdag blir det nya tag och säkert fler favoriter.

2 kommentarer:

  1. Milwwalölen finns även under namnet Selling england by the pint, om det är ölen man vill pröva alltså.

    /Uffe

    SvaraRadera
  2. Händer det något på SBWF

    SvaraRadera