Peak nya bryggerier har varit

, , Inga kommentarer
Jag för lite statistik över nya bryggerier i Sverige, som bland annat publiceras i c/o Hops och hos Sveriges Bryggerier. I den kan man nu se tecken på att toppen, eller peaken om man vill slänga sig med lite skön svengelska, vad gäller nystartade bryggerier har nåtts och att takten på nystarter börjat falna något.

Toppen kom 2016 då jag räknade till 68 nya fysiska bryggerier i Sverige. Redan då kunde man dock ana att det kanske var en topp. Fram tills dess hade nämligen tillväxten av nya bryggerier varit exponentiell sedan 2010, men under 2016 var antalet nya bryggerier bara en handfull fler än vad det hade varit året innan. Året efter var det en handfull mindre igen och under 2018 räknade jag "bara" till drygt femtio nya bryggerier.

Fortfarande många nya bryggerier alltså, och under 2018 växte antalet bryggerier i Sverige med omkring en åttondel. Under 2011-2015 låg däremot ökningen per år på omkring 40 %. Det är ett tydligt trendbrott.

Dessutom ser man att antalet bryggerier som avslutar sin verksamhet har börjat öka de senaste åren. Det här är lite svårare siffror att ha bra koll på och kanske finns det ett mörkertal här, men med de siffror jag har fått fram visar sig även här ett trendbrott. Från att det varit ganska stabilt omkring 1 % av bryggerierna som avslutat sin verksamhet varje år under ölboomen var det nästan 2 % av bryggerierna som la ner under 2017 och nästan 3 % som la ner under 2018.

Antalet bryggerier i Sverige ökar ändå och vi bör nå till 400 aktiva fysiska bryggerier under året. I början av decenniet var det mer eller mindre otänkbart att det skulle hända innan år 2020, om ens någonsin, men så ser det alltså ut att bli. Å andra sidan kanske det bara är några år kvar tills det startar lika många bryggerier som det läggs ner varje år. Just nu är vi fortfarande mitt i dessa dubbal trendbrotte och då är det svårt att se var de nya trenderna leder.

Om jag ändå ska försöka mig på att sia lite kan man ju först och främst konstatera att konkurrensen har hårdnat betydligt de senaste åren och jag tror att det tillsammans med några andra underliggande faktorer kommer leda till att vi inom några år når en någorlunda jämvikt där antalet bryggerier ligger någonstans mellan 400 och 500.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar