Vintagejämförelse av Sucaba

, , Inga kommentarer

Imorgon släpps Firestone Walker Sucaba för andra gången i år, den här gången i den senaste utgåvan. Jag jämförde vintage 2016 som släpptes tidigare i år med vintage 2018 som släpps imorgon. Förutom de två årens åldersskillnad finns det några mindre skillnader i utförande, men det är mest tiden som märks när man provar sida vid sida.

Vintage 2016 har både högre OG och lägre FG, vilket förklarar att alkoholhalten är 0,9 % högre än vintage. Det gör också att den kanske kan upplevas som något sötare, särskilt när den också har en något högre IBU.

Inte för att man ska underskatta teknikaliteterna men det är ändå i smaken det sitter, så pappersexercisen släpper jag snabbt och går vidare till att smaka på kreationerna. När det gäller sånt som beska och restsötma, som man såg skillnader i på pappret, så är det på sin höjd små nyansskillnader i smaken. Det som märks mer är skillnaden i ålder.

Vintage 2018 är som väntat lite mer ungdomlig, med jämförelsevis lite mer fräschör i smaken och lite mer pigghet i nyanserna. Lite mer spritt i benen kan man säga. Vintage 2016 är istället lite rundare och gosigare. I den här typen av öl är det mer i linje med vad jag önskar mig.

Några riktigt stora skillnader är det verkligen inte och det är inte heller att förvänta sig med bara två års skillnad för ett öl som dansar i trakterna kring 13 %. Med sådan styrka tar det lång tid för tidens tand att göra någon märkbar skillnad. 

Sucaba släpptes inte 2017 så det här är två på varandra följande utgåvor. Jag tycker att det här är en riktigt bra barley wine och lär fylla på förråden imorgon. Som det här testet visade mig är det inga problem om man inte dricker upp dem direkt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar