Lagringsexperiment: Ægir Lynchburg Natt

, , Inga kommentarer

Lynchburg Natt är den fatlagrade varianten av det norska bryggeriet Ægirs imperial porter Natt. Sitter du just nu och funderar över innebörden av Lynchburg? Det är staden i Tennessee där Jack Daniel's har sitt destilleri, och nu kan du ju gissa vad faten som Natt fått vila på innehöll innan det hamnade öl i dem. Den släpptes på Systembolaget för några år sedan och när jag var nere och plockade lite i ölhyllorna råkade jag se den och insåg att det nog var hög tid att dricka den.

När jag provade den på skribentprovningen inför släppet tyckte jag att den var riktigt bra och köpte på mig ett par flaskor när den släpptes. Sen öppnade jag en flaska och tyckte att den kändes ganska eldig och lät den andra stå för att lugna ner sig. Sen glömde jag nog bort den lite, för nu har det gått över tre år sen den släpptes och riktigt så länge behövde den nog inte för att lugna sig.

Lugn är den i vart fall nu, med en mycket mjuk och behaglig munkänsla utan stickiga alkoholtoner. Väldigt mycket choklad, gräddkola och bourbon i smaken, med de första små aningarna av drag åt portvin och madeira i avslutningen.

Tyvärr ligger också en lätt fadd ton genom hela smaken, särskilt i avslutningen och för mig är det ett klart tecken på att den här stod bortglömt lite för länge. Fortfarande god, men toppen ligger bakom den snarare än framför.

Har man kvar flaskor från Systembolagssläppet 2016 skulle jag inte rekommendera att sitta på dem länge till. Har man fått tag på nyare flaskor och man tycker att de också var lite heta i början skulle jag tro att det räcker gott och väl med ett år för dem att lugna ner sig. Det gäller bara att inte göra som jag, och planera för ett års lagring för att sedan glömma bort dem i några år till.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar