Stötta där du kan

, , 1 kommentar
Många branscher upplever just nu väldigt svåra tider på grund av de restriktioner som följer coronapandemin. Bryggerier och krogar hör till några som drabbas hårt, och med dem drabbas också andra längre bak i kedjan. Nu är det verkligen läge att fundera över vilka aktörer man gärna vill ha kvar i framtiden och i den mån man kan ställa om sin konsumtion för att stötta dem.

En del rapporter pratar om att ölförsäljningen på Systembolaget går upp just nu. Det finns troligen två orsaker till det. Dels för att det nu tagit stopp för gränshandeln vilket gör att de som förut köpte billig öl via bordershops och på färjor nu får handla från Systembolaget istället. Dels förflyttas en del av konsumtionen från krogar till hemmet. Man ska nog inte räkna med att de små bryggerierna märker av det där särskilt mycket. Tvärtom är det många som tappat en mycket stor del av sin försäljning till krogarna.

Själva krogarna har det också tufft med betydligt färre gäster. Med den ökande andelen take-away tappar de också mycket av sin alkoholförsäljning vilket är där många krogar kan tjäna några pengar. Krogarnas och bryggeriernas tapp slår också bakåt i kedjan, där alla olika leverantörer tappar försäljning.

Självklart ska man följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men inom dem är det nu läge att göra vad man kan för att stötta de aktörer man vill ha kvar. Här är några tips på hur man kan göra det.

-Om du är frisk och känner det tryggt, försök gå på krogar som förut så länge Folkhälsomyndighetens rekommendationer tillåter. I andra hand, köp take-away och presentkort.

-Tänk på att man kan köpa mer än för närtida konsumtion. Passa på att köpa in öl för lagring. Om du gillar att lagra öl, eller kanske har funderat på att börja, är det ett jättebra tillfälle nu.

-Köp (även) folköl och alkoholfria produkter, t ex påskmust, från småbryggerier. Dessa kan t ex köpas i mataffärer, på Bondens Marknad (i den mån de anordnas för stunden) och genom REKO-ringar*.

-Köp merch från de som har. Alltså t-shirts, kepsar, kapsylöppnare, ölglas och vad det nu kan vara.

-Hjälp till att sprida behovet av stöttning. Ingen kan göra allt, men de flesta kan göra något.

*En REKO-ring är ungefär som bondens marknad, men istället för torghandel använder man ett system med förbeställningar inför utlämningar på bestämda tider och tillfällen. De flesta administreras genom Facebook-grupper där producenter presenterar sina produkter inför utlämningar och konsumenter lägger beställningar genom kommentarsfälten.

1 kommentar:

  1. Jag köper enbart öl från våra småbryggerier Försöker gynna så många av dem som möjligt.

    SvaraRadera