Ölbeställning från Tyskland

, , 10 kommentarer

Efter att ha besökt Bamberg för några år sedan slog törsten för frankiska lager till på allvar. Eftersom jag tidigare var i Stockholm ganska ofta kunde den törsten släckas med besök på Zum Franziskaner, men kombinationen av att jag flyttat längre från Stockholm och av en pandemi gjorde att resorna till Stockholm upphörde. Det gjorde att jag i början av sommaren äntligen fick tummen ur med att beställa lite öl från tyska webbshoppar.


Mitt val föll på hier-gibts-bier.de som saluför en hel del frankiska öl och har en lättnavigerad och överskådlig hemsida som finns på engelska. Jag plockade ihop en beställning på 20 olika öl plus dubbletter på några flaskor för att fylla ut lådorna. I stort sett alla öl kostar i trakterna kring €1,90 - 2,40 för en halvliter, plus några cent i någon sorts pant. Därtill kommer då frakt till Sverige som för närvarande ligger på fast pris om €20 per påbörjad låda om 12 flaskor. Det vill säga, €1,66 per flaska om man effektiviserar fullt ut. Slutpriset blir alltså omkring €4 per flaska vilket åtminstone jag tycker är helt okej. Att beställa på detta vis är helt lagligt och om säljaren sköter sitt med alkoholskatt etc ska det inte tillkomma några kostnader för oss som köpare. Att få hem lådorna tog ungefär en vecka för mig.


Min beställning blev en blandning av några gamla favoriter, några öl som jag inte provat från bryggerier jag testat förut och några för mig helt oprövade bryggerier. Därmed blev det öl från Krug, Wagner, Leupser, Frauendorfer, Reckendorfer, Hübner, Günther, Weiherer, Spezial, Reh, Bayreuther, Nankendorfer och Mahr's.


Med några få undantag tyckte jag att alla öl verkade pigga och kvalitetsmässigt var det lite spridda skurar men inga bottennapp. Som sämst medelbra, som bäst absolut toppklass, och de flesta någonstans däremellan. I urvalet blev det ett tydligt mönster med att de mörkare ölen var bättre än de ljusare, vilket såklart kan vara en ren slump med ett så litet urval, men det skulle kanske kunna bero på att de mörkare klarar resan bättre.


Nåväl, bland favoriterna fanns såklart Spezial Rauchbier som också var en av mina personliga favoriter sen tidigare så det var ingen överraskning. Vidare var Weiherer Keller Märzen en av de bättre, liksom Wagner Dunkel och Krug Lager. Jag är ingen stor veteölsdrickare men Bayreuther Hefeweissbier imponerade och passade särskilt bra under värmeböljan. Mahr's Pils var däremot ingen favorit om än fullt godkänt, likaså Günther Lagerbier Bernstein.


Jag vill gärna rekommendera att göra en beställning om man tycker det är kul med frankisk öl, eller om man bara vill köpa på sig en låda Spezial. Jag ska dock lägga in en brasklapp om att jag har hört en del som har haft problem med fraktbolaget (Hermes). Det var prat om att de skulle ordna ett nytt alternativ, men i skrivande stund verkar det vara samma lösning fortfarande.


Utöver hier-gibts-bier finns också landbierparadies24.de som har ett liknande men inte alls identiskt utbud och kanske något lägre priser, men som är något klurigare att beställa från om man inte kan tyska då de saknar engelskspråkig sida. Dessutom har bryggaren Gänstaller öppnat en webbshop med sina egna produkter.

10 kommentarer:

 1. Johan,
  Känner du till någon bra och laglig webbshop i Belgien?
  Tord

  SvaraRadera
  Svar
  1. På rak arm känner jag till Belgium In A Box, Etre Gourmet och Saveur Bier/Hopt.se. Har dock bara prövat den sistnämnda vilket fungerade bra.

   Radera
 2. Lilla julafton att få hem en låda så där. Vart har du flyttat?

  SvaraRadera
 3. Har handlat från Etre Gourmete, Belgiuminabox och Beergium många gånger. I princip helt problemfritt men just nu flyttar Belgiuminabox med förlängda leveranstider som resultat.

  SvaraRadera
 4. Jag har själv tänkt att beställa flertalet gånger från webbsidor som inte hanterar svensk alkoholskatt men fastnar alltid i import- och skatteträsket. Har du möjlighet att kortfattat beskriva hur du gick tillväga?

  Mvh
  C-J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara beställt från deras hemsidor och sedan har ett paket kommit med posten. Har nog beställt ca 25-30 gånger och det har aldrig fastnat. Johan kan säkert lagarna bättre men jag tror att en beställning från en webbutik i EU är att jämställa med att köpa i en fysisk butik. Det är ju för egen konsumtion och inget annat.

   Radera
  2. Kort sagt kan man väl säga att vid handel inom EU gör man skillnad på privatinförsel (=köparen ordnar transporten) och distanshandel (=säljaren ordnar transporten). Vid distanshandel är det säljaren som ska betala in moms och alkoholskatt. Om de inte gör det är det de som begår ett fel, köparen gör sig inte skyldig till något. I Sverige har man dock hittat på att om tullen påträffar punktskattepliktiga varor där skatten inte är betald så får tullen kräva in skatten från mottagaren.

   Radera
 5. Vad jag vet är det bara tre webbutiker som ordnar betalningen av svensk alkoholskatt: Ales&Brews, Glasbanken och Hopt. (Jämför t.ex. priserna mellan Hopt/Saveur Biere som är i princip samma butik, men med/utan svensk alkoholskatt.)

  Övriga webbutiker friskriver sig i regel från detta i avtalsvillkoren. (För Hier-gibst-Bier gäller t.ex. att du som köpare ingår köpeavtal i enlighet med tysk lag.)

  Enligt Tullverket är det upp till mig som köpare att se till att skatten är betald när varorna passerar gränsen. Vilket har blivit enklare - nu när punktskatt finns som e-tjänst på Skatteverkets webbplats.

  Har visserligen aldrig hört talas om någon som fått sin beställning stoppad i tullen. Risken som jag ser det, är istället att politikerna använder eventuell statistik över uteblivna skatteintäkter som skäl att göra det svårare eller dyrare att beställa från webbutiker.

  Handlar själv ganska ofta från webbutiker och gör då såhär:
  1. Beställer från webbutik och får ett ordernummer.
  2. Redovisar punktskatt på Skatteverkets webbplats.
  3. Förskottsbetalar alkoholskatten till Skatteverket, med "PERSONNUMMER Säkerhet Alkoholskatt" som meddelande.
  4. Tar emot beställningen.
  5. Skriver under och skickar/lämnar in papperna som Skatteverket skickat ut.

  https://www.tullverket.se/sv/privat/skaduhandlapanatet/handlaalkoholpanatet.4.7df61c5915510cfe9e71071b.html

  https://www.skatteverket.se/privat/skatter/alkoholskatt.4.71004e4c133e23bf6db800078754.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som framgår av din sista länk är det beroende av vem som ordnar med transporten. Anordnar säljaren transporten ska denne se till att skatterna betalas (givet att köparen är en privatperson). Ganska säker på att det inte är något som säljaren kan friskriva sig från. Det Tullverket säger gäller för när köparen ordnar med frakten till Sverige.

   Radera