Veckans tips - Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

, , Inga kommentarer


Rauchbier Märzen är flaggskeppet i Aecht Schlenkerla-uppställningen och den lysande stjärnan i dagens släpp i det tillfälliga sortimentet, det första efter några veckors sommaruppehåll. Det är ett öl som gör starkt intryck på många med sin kraftiga rökighet och gjorde så även på mig när jag för första gången provade det någon gång i övre tonåren. Sedan dess har det växt till att bli ett av mina favoritöl och givet som veckans tips.

Jag tipsar ofta och gärna om Schlenkerlaölen när de finns på Systembolaget. De har en speciell plats i mitt ölhjärta av flera anledningar och även om jag förstår att inte alla tycker om rököl så vill jag gärna att så många som möjligt tar chansen att prova när ett av originalen är tillgänglig. 

Första gången jag provade den var jag fortfarande i tonåren och tyckte nog inte att det var jättegott men det är en av de första öl som inte var ljus lager som jag minns att jag provade och det minnet är en anledning till att hjärtat klappar lite extra för den. Ett annat är den gången jag verkligen förstod ölet och föll pladask för det, vilket var när jag drack det till en grillad fläskkotlett. Som av en händelse står grillad fläskkotlett på morgondagens middagsmeny.

Om man ska prova Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen för första gången och känner sig lite osäker på det där med rököl, eller om man provat förut och inte riktigt fastnat men vill ge den en ny chans (och det vill man ju såklart) så rekommenderar jag verkligen att dricka den just till någon form av grillat fläskkött. Då kommer den verkligen till sin rätt. Maillardtonerna från dubbeldekoktionen möter stekytan och bokvedsröken möter kolgrillen och allt blir bara rätt. Planeterna hamnar plötsligt i linje och man ser plötsligt klart, trots att röken har allt annat än skingrat sig.

Även för de som bara grillar på sommaren är det fortfarande en bra bit kvar på grillsäsongen så det är bara att köpa hem lite gott fläskkött och ladda grillen. Sen är man fast.

För den som vill läsa mer om Aecht Schlenkerla föreslår jag min artikel från ett besök på bryggeriet: Länk.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen släpptes alltså i tillfälligt sortiment idag, med hela 40 000 flaskor så den kommer nog finnas på hyllorna ett litet tag. Facila 26,90 kr får man ge för en halvliter vilket är ett av årets mest givna köp.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar