Veckans tips - J W Lees Harvest Ale

, , Inga kommentarer

J W Lees Harvest Ale är en riktig klassiker som hör till de mest prestigefulla bland brittiska barley wines. Vi har inte sett så mycket av den i Sverige men häromveckan släpptes den i Systembolagets tillfälliga sortiment. Det här är en mycket fin barley wine redan nu men har också en fantastisk utvecklingspotential. Veckans tips är inte bara att köpa denna för att testa utan att också lägga undan ett gäng för flera års lagring.

J W Lees är ett familjeägt bryggeri som firar 200-årsjubileum om några år. Själva bryggerilokalen heter Greengate Brewery och ligger i Middleton utanför Manchester. Förutom bryggeriet driver J W Lees också ett hundratal pubar. Här i Sverige känner vi nog framförallt till dem för just Harvest Ale.

Det bryggs en gång om året, i samband med humleskörden vilket också är vad som ger den dess namn. Med ett modernt perspektiv och med en referensram som inkluderar amerikansk barley wine är det nu lätt att tro att det är någon form av humlebomb, men det här ett riktigt arketypiskt brittiskt barley wine. Det är förstås välhumlat, men på ett helt annat sätt än en amerikansk barley wine och det är verkligen malten som märks mest här. Inte så konstigt egentligen då den ligger på hela 11,5 %. 

Smaken är stor och djup, med ett brett register av maltiga smaker där man hittar kola, toffee, rostat bröd, torkad frukt och rörsocker. Det finns också en lätt marmeladig fruktighet och trots att det finns en tydlig sötma är det välbalanserat tack vare en fin beska.

Det som imponerar är hur den uppvisar ett sådant djup i smakerna över hela bredden. Intensiteten är heltäckande så att säga. Mycket härlig och i dagsläget finns en ungdomlig charm över den årgång, 2020, som släpptes häromveckan på Systembolaget, men den som har tålamod kommer finna något ännu bättre om några år. Och om ytterligare några år. Och om ytterligare några år.

Det här är en sådan öl som har förutsättningar att hålla riktigt länge. Tio år bör inte vara ett problem alls, kanske till och med att den fortsätter utvecklas positivt i uppemot tjugo år eller mer. Jag köpte direkt ett gäng för att lagra men nu när jag också smakat av den inser jag att jag borde köpa ännu fler till källaren.

Man får pröjsa 49,90 kr för en flaska om 27,5 cl och det finns än så länge ganska gott om flaskor kvar både på hyllor och i webbsaldot.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar