Lagringsexperiment: Bourbon County Stout 2012

, , Inga kommentarer

Det känns ofta svårt att hitta ett tillfälle då det känns lämpligt att öppna en fatlagrad imperial stout på 15 %. Kanske är det därför som jag haft ett par flaskor Bourbon County Stout från 2012 som blivit stående i källaren. Så nu blev det till att öppna en till en helt vanlig vardagskväll för att se om det fortfarande är något liv i dem. Tyvärr var det ingen stor upplevelse.

Jag skrev om en Bourbon County Stout 2012 för fyra år sedan (länk) och menade då att den var i en väldigt bra fas, där den tappat spritigheten som fanns i ungdomen men hade kvar mycket smak från fatlagringen och fina nyanser därunder.

Riktigt så bra är det inte längre tyvärr. Doften är ganska trist med tydliga drag av soja och gammal stout, men smaken är lite mer vital. Det finns toner av rostad kokos och lite bourbon tillsammans med torkad frukt, choklad och likör, men också soja, lite damm och trista oxidationstoner.

Dessutom har spritigheten återvänt. Gissningsvis har övriga smaker tappat lite och lyckas därmed inte dölja alkoholen lika väl längre. Balansen har skiftat där oönskade smaker fått mer plats och önskade smaker mindre plats.

Helhetsintrycket är tyvärr en aning mediokert. Jag hade inte gått och köpt den här ölen om samma årgång skulle släppas nu. Gissningsvis var toppen däromkring 2017 då jag skrev om den senast. Ett klassiskt fall av där en bra öl lämnats att dö i en källare, kanske inte på grund av någon tro på att den skulle bli bättre utan att den blir bortglömd i en lite för omfattande ölsamling.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar