Lagringsexperiment: Goose Island Bourbon County Brand Stout 2012

, , 4 kommentarer

Köpte ni också på er en massa Bourbon County Stout när den släpptes på Systembolaget för fyra år sedan? Har ni också flaskor kvar? Jag har några kvar och firade in påskhelgen med att öppna en flarra. Jag kan glatt meddela att den nu är riktigt jäkla bra. Ännu bättre än förut alltså.

Ja, för den var ju bra redan som färsk men nu har den mognat till sig och dessutom släppt det sista av sin spritighet. Jag har provat den med lite jämna mellanrum och har hela tiden tyckt att den haft lite störande spritighet kvar. Det har blivit mindre och mindre genom åren förstås, och nu är det alltså helt borta. 

Däremot har den fortfarande en tydlig och väldigt närvarande bourbonsmak som ger delikata toner av smörkola, rostad kokos och vanilj. Det är riktigt kul att ha så mycket smak från fatet och dess tidigare hyresgäst utan att det är någon smak av högre alkoholer kvar.

Istället är det härligt nyanserat med toner av bland annat chokladpralin, fudge, torkad frukt, kallbryggt kaffe och så alla smaker från bourbonfatlagringen. Dessutom är det fortfarande bra med tryck i smakerna. Vuxet, moget och lyxigt!

Farligt bara att man inte riktigt märker av att det är en öl på 15 %.

4 kommentarer:

 1. Du vill inte bli av med en flaska antar jag?

  SvaraRadera
 2. Hur kommer det sig att spritighet avtar med lagring? Är det en effekt av att alkohol försvinner från drycken, eller kan man fortfarande förvänta sig att den är just 15% som du säger?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte etanol ("vanlig" alkohol) som orsakar spritigheten utan det kommer främst från högre alkoholer. Dessa reagerar långsamt med andra ämnen i ölet och bildar nya ämnen med snällare smak, och därmed avtar spritighet med lagring.

   Radera