Ölrecension: Lindemans BlossomGueuze

, , 1 kommentar


Det finns många små guldklimpar i Systembolagets beställningssortiment. Med 1244 öl är det dock en del att bläddra igenom för att hitta något som man tycker är intressant. Ett tips är Lindemans BlossomGueuze, en belgisk lambic med fläder. 

Sådär på rak arm kan jag bara nämna fyra lambic smaksatta med fläder - Cantillon Mamouche, Bokkereyder Elderflower Lambic, Mikkeller SpontanElderflower och så BlossomGueuze från Lindemans. BlossomGueuze bryggdes i en upplaga om 10 000 flaskor och är den andra ölen i Lindemans serie med ört- och växtkryddade lambics som inleddes med SpontanBasil. 

Som man förstår av namnet är det här en geuze i grunden, det vill säga en blandning av ung och gammal lambic, men där man också har tillsatt fläderblom. Det gör att den skiljer sig lite från exempelvis Mamouche som är baserad på tvåårig lambic. Av bryggeriets egen beskrivning framstår det som att endast de äldre lambicerna i blandningen är lagrad på ekfat, medan den yngre portionen då bör vara lagrad på ståltank med ekflis.

Flädertonen i ölet är tydlig och samexisterar med geuzens egna smaker på ett sätt som släpper fram alla smaker i fin balans. Flädersmaken passar också väldigt bra ihop med tonerna av citron och de ljust fruktiga smakerna från grundölet, liksom med dess syrlighet.

Det finns inte riktigt samma djup och nyansrikedom som en del andra lambicproducenter bjuder på, men den något renare smaken passar å andra sidan väldigt bra ihop med flädern och tillsammans skapar de ändå ett fint smakdjup.

En blindprovning mellan den här och Cantillon Mamouche skulle vara väldigt intressant. Jag tror man skulle hitta en del skillnader, men frågan är vilken som skulle vara bäst?

Lindemans BlossomGueuze finns att beställa flaskvis från Systembolagets beställningssortiment för 154 kr.


1 kommentar:

  1. Härligt, tack för tipset! En sån får det bli, har du fler tips på skatter som ligger gömda i beställningssortimentet?

    SvaraRadera