Porterstekens Pragtips: Únětický Pivovar

, , 1 kommentar

Bland Europas huvudstäder håller jag Prag som en av de bättre resmålen. Det finns ständigt nya små saker att upptäcka och förhållandet till öl är härligt avslappnat. En ny pärla jag upptäckte på senaste besöket var bryggeriet Únětický som gör tre stycken riktigt bra, klassiska lager och som dessutom är ett trevligt besöksmål.

Strikt sett ligger inte Únětický i Prag, utan i byn Únětice en bit norr om själva Prag. Vilket man ju förstår på namnet. Deras öl finns däremot runtom i Prag, och i stort sett bara där. De distribuerar nämligen allt själva.

Springer man på någon av deras öl när man är i Prag bör man definitivt prova dem, men ännu bättre är förstås att ta sig en liten tur ut till bryggeriet. Eftersom det ligger åt ungefär samma håll som flygplatsen är det en perfekt aktivitet för hemresedagen om man har ett eftermiddagsflyg. Man kan ta lokalbussen till Únětice, gå på bryggeriet, käka lunch, ta en öl eller två och sedan ta en taxi den lilla bit som är kvar till flygplatsen. I närheten av bryggeriet ska det också finnas ett bra bageri om man vill klämma in en fika också.

På Únětický håller man sig till klassisk tjeckisk lager och brygger vanligtvis en ljus tia, en mörk elva (Josefína) och en ljus tolva. Bryggningen sker högst upp i byggnaden, på en våning som förutom bryggverket också huserar en bouleplan som är i aktiv användning. Världens största bouleplan som är placerad i ett bryggeri, faktiskt. Frågan är väl hur många andra det finns?


Nån våning ner finns de öppna cylindriska jäskärlen. Ett charmigt inslag men också något som förstår ger ett lite annorlunda öl än om man jäser i höga cylindrokoniska kärl. Hur stor skillnad det gör i praktiken tvistar de lärde om, men som besökare är det alltid kul att få se jästen in action.

Efter jäsningen lagras ölen däremot i cylindrokoniska tankar och ur de tankarna kan man också få sig ett litet smakprov. Tian är, när den provas direkt ur tanken, en snygg variant av den tjeckiska "folkölen", výčepní pivo, med bra kropp, traditionella smaker i god balans och fin beska. En öl man gärna dricker i stora klunkar, vilket inte gör så mycket när alkoholen bara är kring fyra procent. Tolvan direkt från tanken erbjuder lite mer "tuggmotstånd" och har en annan balans som gör att den dricks lite långsammare. Även den mörka elvan är riktigt bra med chokladiga, men ändå friska toner. 

I bryggeriets egna bar och restaurang kan man sedan prova samma öl, fast filtrerade och äta klassisk tjeckisk mat. Jag hinner bara prova tolvan under mitt besök och en halvliterssejdel slank ner utan problem till den stabbiga men goda husmanskosten. Fatölen är filtrerad och tolvan gör sig faktiskt bättre så då det lyfter fram dess styrkor och skiftar tillbaka balansen mot högre drickbarhet.

Hade tiden funnits hade jag gärna suttit kvar och druckit de andra två i lugn och ro, och hade värmen funnits hade det varit härligt att göra det på deras uteservering, men nu fanns varken tid eller värme. Resan ut till Únětice tar ca 25 minuter med buss och något snabbare med taxi och är en väl värd tripp att ta sig an, antingen som ett stopp på väg till flygplatsen eller som en liten dagsutflykt.

1 kommentar:

  1. Finns i Malmö nu. Gick pubrunda i lördags, och återvände i kväll (tisdag)

    SvaraRadera