BA Folkis fyllde 4

, , 1 kommentar
För femton timmar sen,
när de fyllde fyra år
fick de en ny öl av Närke

En fin pale ale,
när de fyllde fyra år
som de sen så länge hade kvar

Folkungagatan FolkAle,
ja så hette den
en gång var den bara min,
och vi älskade varann

Folkungagatan FolkAle,
dess nos den var av humle,
ja den var min bästa vän,
när jag drack den igårkväll.
Första upphällningen av FolkAle
När jag trillade in på BA Folkungagatan och deras lilla 4-årskalas vid 16.15 igår, en kvart efter öppning, var det fortfarande relativt lugnt i lokalen och jag kunde slå mig på ner i baren mellan Manker och Kristopher från Närke. Det dröjde dock inte länge innan det blev tätt mellan bloggare, bryggare, importörer och andra ölnördar som strömmat till för att fira födelsedagen. En av dagens stora attraktioner var förstås deras nya husöl, Folkungagatan FolkAle, en pale ale på 4,7% som bryggts exklusivt till dem av Närke. När det fatet öppnades, prick klockan 18.00, så blev det helt plötsligt väldigt trångt i baren och det tog inte många minuter att tömma första fatet. Det var en riktigt trevlig liten bekantskap med en förföriskt krämig maltighet som basade över en humlearom med ett väl avvägt tryck. En riktig folkale, indeed. Den enda jag noterade som var lite skeptisk var Bark som tyckte den var lite för kärv, men han var också i en klar minoritet.
FolkAlen i glaset
Det var också en annan öl som hade premiär ikväll, nämligen Hökarängen IPA från Pang Pang. En av de bästa öl jag druckit från den senaste vågen av nya bryggerier i Sverige. Det rör sig om en västkust-IPA med alla de säkra korten i humleuppställningen. Det här var också en öl om väldigt många valde att prova under kvällen och det dröjde inte många timmar innan det gapade tomt på dess hyllplats i kylen. De flesta av oss som provade den delade åsikten att den var riktigt trevlig i början men inte höll ända in i kaklet utan dog av lite grann. Definitivt lovande för att vara från ett så pass nytt bryggeri och nu får vi hoppas att de fortsätter på det inslagna spåret.

Skebo Indira Pale Ale blev jag också nyfiken på och beställde in en pint av. Med sina 6% är det Skebos näst starkaste öl (enligt Ratebeer) och bland de öl jag har provat från dem så håller jag denna som bäst tillsammans med Sovereign. En riktigt gräddig och fyllig maltighet toppad med en kryddig, höig och apelsinig humlighet. Mycket engelsk, mycket god.

Sedan kom min mat fram på bardisken, deras långbakade brässerade lammben med rotsakscreme. Köttet trillade av benet om man bara tittade på det och gifte sig helt otroligt härligt med rotsakscremen. Till detta valde jag att dricka en Duchesse de Bourgogne 2010 som de hade på fat. För er som inte är bekanta om denna klassiker så är det en sötsyrlig flandersk öl med massor av ek, körsbär, mandelmassa och rödvinsvinäger. Sötman och de runda körsbärssmakerna var delikata till lammet och rotfrukterna, som ju även dem sitter inne på en del sötma, medan syran lyfte och lättade upp allting. Man längtade ständigt till nästa tugga och klunk samtidigt som man nästan blev ledsen över att det förr eller senare skulle ta slut. Jag var lyrisk! Helt klart den bästa maten jag ätit ute i Sverige på väldigt länge, kanske någonsin, och därtill var det också en av de bättre kombinationerna av öl och mat på länge.


Darren och jag blev sedan bjudna på en flaska Fimbulvinter av HåGe. Bitch Please och Nögnes Sunturnbrew kan båda slänga sig i väggen, det är så här en rökig barley wine ska smaka. Riktigt smarrigt! Jag hade också en lång diskussion med HåGe om amerikanarnas lite märkliga vana att stoppa alla sina stora, starka och extrema öl i stora flaskor istället för att göra som i Europa där de ölen oftast hamnar på mindre flaskor. Jag tror ju att det beror på att det är ovanligt att småflaskor säljs för sig där borta, på de flesta affärer måste man köpa ett helt sexpack av småflaskorna. Bombers däremot säljs för sig. Å andra sidan ligger det ju verkligen en poäng i att en bomber med en öl på 10+% är lite väl mycket om man inte kan dela den med någon och kan dessutom verka vara en uppmuntring till att dricka mer.

Massor av bekantingar fanns på plats och det vart mycket mingel, småprat och långa diskussioner. En mycket trevlig kväll och om bara tågen tillbaka till Uppsala hade gått lite senare så hade jag gärna stannat kvar till stängning. Tack till BA Folkungagatan och alla som var där för en trevlig kväll!

1 kommentar:

  1. Jag har också varit med när HåGe tagit upp den diskussionen om stora flaskor med starkt innehåll. Håller med om att det vore smidigare med små och att det uppmuntrar till överkonsumtion. Men samtidigt använder jag de stora flaskorna när jag har besök. Ett perfekt sätt att sprida lite ölkultur.

    SvaraRadera