Boveteöl och blåmögelost

, , 2 kommentarer
Efter middag på libanesisk restaurang med bara rödvin till maten, följt av Sherlock Holmes på bio, var jag väldigt sugen på en liten bit god öl. Fram ur kylen åkte en flaska Boogoop, men den var inte ensam. Sällskapet utgjordes av en bit blåmögelost, några kex och en klick päron- och fikonmarmelad. Uppdukat för en god avslutning på kvällen alltså!


Boogoopen sitter på en riktigt len och fin maltkropp med mjuka vetetoner. Låt er inte luras av en beskrivningen bara, den sitter nämligen inne på ett rejält tryck i smakerna. Toppa allt det med en rejäl dos humle så har ni den här ölen i ett nötskal. En öl som troligen mår bättre av att drickas nu snarare än att lagras i några år, i alla fall enligt min smak.

Till osten passade den fint, vilket faktiskt var lite oväntat för mig då barley wine och mögelost kanske inte är någon klassisk kombo. Med den söta touchen från marmeladen och kexens brödighet så blir det dock riktigt fint. Harmoni mellan fruktighet i marmelad och öl såväl som mellan vetetoner i kex och öl, toppat med att ostens sälta lyfter fram ölens bästa sida.

Så när Boogoopen kommer till bolaget på onsdag, köp en flaska eller tre och pröva med lite ost till.

2 kommentarer:

  1. Ska jag vara riktigt ärlig har jag aldrig riktigt begripit de där *goop-ölen.

    SvaraRadera
  2. Önskemål: Skriv vilken ost det är du äter med ölen, det är ju så ofantligt stor skillnad mellan olika blåmögelostar.

    SvaraRadera